reklama

5 tipů, jak udržovat myčku, aby skvěle myla nádobí

Údržba myčky Foto: Údržba myčkyFoto: iStock

Správným používáním a údržbou si zajistíme zářivě čisté nádobí a zároveň prodloužíme životnost myčky.

Mytí nádobí už dávno nepatří k obávaným domácím činnostem. Místo hrbení se nad dřezem plným jarové vody a spousty mastných talířů prostě jen nádobí naskládáme dovnitř, zapneme a nakonec vyndáme a narovnáme do polic a zásuvek. Bez myčky v kuchyni si to většina z nás umí představit jen hodně těžko. Svým významem se zařadila do stejné kategorie domácích pomocníků jako pračka nebo sušička – zatímco pracuje, my máme čas na něco úplně jiného. Aby nám myčka sloužila co nejlépe a nejdéle, měli bychom dodržovat několik jednoduchých pravidel.

Jde to bez oplachování

Před skládáním do myčky nádobí neoplachujte, ušetříte tak spoustu vody, která by protekla dřezem zbytečně. Současné kvalitní myčky běžné zašpinění nádobí zvládají. Vy se snažte, aby na nádobí nezůstávaly větší kusy jídla. Třeba s kostmi, peckami, zrníčky nebo nedojedenými zbytky si myčka neporadí. V případě, že myčku nebudete zapínat ihned a bojíte se, že nádobí v ní začne páchnout, využijte režim oplachování, který je přímo v myčce.

Při skládání nádobí do myčky dávejte pozor, aby se jednotlivé kusy nepřekrývaly Foto: Při skládání nádobí do myčky dávejte pozor, aby se jednotlivé kusy nepřekrývaly. Foto: Electrolux

Chce to systém

S péčí o myčku souvisí také některá pravidla pro skládání nádobí. Abyste nepoškodili těsnění dveří, umisťujte nádobí a další kuchyňské náčiní do myčky ostrými hranami dolů. Kromě poškození myčky samé také hrozí, že se při vytahování nádobí a příborů říznete. Vnitřek myčky nádobí je uzpůsoben tak, aby se toho do něj vešlo co nejvíce a současně byl i konečný výsledek mytí co nejlepší. Stejný typ nádobí by měl být u sebe, aby některé kusy nebyly zakryty. Do vrchního polohovatelného koše je výhodnější umisťovat zejména sklo a křehčí kousky, horní rameno je totiž méně agresivní. Špinavé hrnce se naopak vkládají do koše spodního.

 

Bez myčky v kuchyni si to většina z nás umí představit jen hodně těžko Foto: Bez myčky v kuchyni si to většina z nás umí představit jen hodně těžko. Foto: Electrolux

Čím mýt?

Běžné prostředky na ruční mytí nádobí jsou pro myčku naprosto nevhodné. Zaplní ji spoustou pěny a vyřadí ji z funkce. Vždy používejte mycí prostředky určené pro myčky. I když máte pocit, že nádobí je příliš zašpiněné, používejte optimální množství mycího prostředku dle doporučení výrobce.

Jak na filtr

Pokud se zbytky jídla a další nečistoty zachytí ve filtrech, myčka přestane při mytí odvádět optimální výkon. Až dodatečné vyčištění filtrů problém se zbytky na dně nevyřeší. Pravidelně tedy čistěte filtr propláchnutím, zabere vám to pouze pár minut. Filtr vyjměte, opláchněte pod tekoucí vodou, případně jej očistěte kartáčkem, a poté jej správně usaďte zpět na své místo. Myčku nikdy nezapínejte bez nainstalovaného filtru.

Pravidelně doplňujte sůl a leštidlo a proplachujte filtr Foto: Pravidelně doplňujte sůl a leštidlo a proplachujte filtr. Foto: Electrolux

Údržba ramen

Kvůli usazeným nečistotám a zbytkům jídla se také mohou zablokovat mycí ramena. Spodní rameno vytáhněte, horní vyjměte a důkladně je opláchněte pod tekoucí vodou, pozornost věnujte zejména čistotě trysek, kterými ze sprchovacího ramene vychází voda. Poté je pečlivě vraťte na původní místo.

Sůl a leštidlo to jistí

Pravidelně doplňujte regenerační sůl a leštidlo. Sůl je nezbytná pro funkci změkčovače vody umístěného ve spodní části spotřebiče a pro zabránění usazování vodního kamene. Nespoléhejte se na složku soli v tabletách 3v1, není jí tam dost. Pravidelně doplňujte i leštidlo. Důležité je nastavení úrovně jeho odebírání, protože snižuje povrchové napětí vody a bez jeho dávkování na nádobí zůstávají kapky, které jsou zejména na skleněném nádobí vidět i po uschnutí. Pokud jsou kapky takto viditelné, je potřeba nastavit dávkování leštidla na vyšší hodnotu.

Správnou a pravidelnou údržbou můžeme myčce výrazně prodloužit životnost Foto: Správnou a pravidelnou údržbou můžeme myčce výrazně prodloužit životnost. Foto: Electrolux

Jak umýt myčku

Hlavním postrachem myček je, stejně jako u praček, vodní kámen. Ten se usazuje z tzv. tvrdé vody, která obsahuje větší množství solí a minerálů. Dalším problémem jsou usazeniny z mastnot nebo jiných minerálních látek. Někdy se v myčce objeví žluté skvrny, které jsou způsobeny přítomností železa. Všechny tyto usazeniny jsou snadno odstranitelné specializovanými prostředky pro čištění myček nádobí, výrobci myček je doporučují použít většinou jednou za dva měsíce. Není-li vaše myčka vybavena samočisticím programem, spusťte naprázdno klasický mycí program na 50 °C. Omyjí se tím také různé, byť nepatrné usazeniny, které by mohly časem způsobit vznik nepříjemného zápachu.

Připravili jsme pro vás malý přehled speciálních prostředků, které vám s běžnou údržbou myčky vydatně pomohou. Podívejte se do naší fotogalerie:

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Mixér Artisan Blender v barvě zeleného jablka. Pomocník při přípravě polévek, dětských přesnídávek, mléčných šejků, koktejlů či osvěžujících sorbetů. cena 6490 korun Foto:

Zelená inspirace aneb 10 domácích spotřebičů v módně vybarveném kabátku

Zelená je v kurzu. Objevuje se na přehlídkových molech, nábytku, ale i na domácích spotřebičích.

Článek

Najděte jim jejich místo Foto:

Jak doma skladovat potraviny. Víte, kde uložit česnek či rajčata?

Asi to máte stejně. Přinesete tašky s nákupem a už automaticky, bezmyšlenkovitě vše rychle vybalujete a ukládáte na místa, která jste jednotlivým potravinám kdysi dávno...

Článek

Vlastně stačí málo Foto:

Šest rad, jak vybírat kuchyňské spotřebiče

Dřív stačila kamna, hrnce, nůž a vařečka. Dnes je příprava pokrmu technicky sofistikovaná záležitost.

reklama

\n