reklama

Alpskou chatu navrhli studenti Harvardu

Spolupráce studentů a jejich mentorů se zadařila Foto: Spolupráce studentů a jejich mentorů se zadařilaFoto: Andrej Gregoric

Tuto moderní chatku navrhli studenti z Harvardu a na místo, do překrásné scenérie slovinských Alp, ji přepravila armáda za pomoci vrtulníku a za asistence horské služby.

Celý projekt je výsledkem spolupráce tří studentů designu z Harvard University a architektů ze studia OFIS. Zkušenější architekti se touto cestou rozhodli v praxi procvičit teoretické znalosti studentů a zároveň obnovit 50 let starý a zchátralý přístřešek, který už nevyhovoval.

Téměř před rokem, v rámci podzimního workshopu zaměřeného na bydlení v extrémních podmínkách, dostalo 13 amerických studentů za úkol vytvořit návrh nového přístřešku, který by byl vhodný pro drsné podmínky a malebné prostředí alpských vrcholků. Z výsledných 12 návrhů vybrali organizátoři vzdělávacího kurzu jeden vítězný.

Celý projekt je výsledkem spolupráce třech studentů designu z Harvard University a architektů ze studia OFIS Foto: Celý projekt je výsledkem spolupráce třech studentů designu z Harvard University a architektů ze studia OFISFoto: Janez Martincic

Architektonicky nejlepší kousek navrhla trojice studentů Frederic Kim, Katie MacDonald a Erin Pellegrino. Při transportu a samotné stavbě museli asistovat členové armády i horské služby, protože do složitého horského terénu bylo nutné chatu dopravit po částech za pomoci helikoptéry. Samotný přesun i kompletace stavby na místě nakonec netrvaly 60 dobrovolníkům déle než jediný den.

Článek

Nádhera Julských Alp v plné kráse Foto:

Horská chata s nejkrásnějším výhledem na světě. Ubytování je tu zdarma

Má to ale jeden nemalý háček. Abyste se v této chatce mohli skutečně ubytovat, budete totiž muset vyšplhat do nadmořské výšky, která přesahuje 2500 metrů.

Výsledek ovšem stojí za to. Maličká chata byla umístěna pod pod vrcholem hory Skuta, která se tyčí do výšky přesahující 2,5 tisíce metrů.

Při stavbě asistoval vrtulník Foto: Při stavbě asistoval vrtulníkFoto: Janez Martincic

Budova se skládá ze tří oddílů, což bylo praktické řešení nejen pro samotný přesun na místo, ale i z hlediska smysluplného rozčlenění vnitřního prostoru. První část, kde se nachází vstup do kabiny, slouží jako předsíň, skladiště a malá kuchyňka. Druhou část chatky mohou horolezci využít pro spánek či případně jako společenskou místnůstku. Poslední oddíl je určen čistě pro spánek. Interiér je rozvržen tak, aby pohodlně ubytoval až osm osob.

Vzhled chatky i volba materiálu pro jeho stavbu vycházely z vědomí, že budova bude čelit extrémním horským podmínkám. Musí proto odolat sněhu i silnému větru. Autoři z toho důvodu zvolili velmi pevné materiály. Originální alpský přístřešek je pevně ukotven ke skále pomocí kovových spojů. Stěny tvoří ztenčený beton obložený vysoce odolným sklolaminátem. A rozhodně tu nesmí chybět obrovské prosklené stěny, kterými je při slunečném dni vidět do nádherné alpské krajiny.

Výhled do hor Foto: Výhled do horFoto: Anze Cokl

Klára Beščecová

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Dům trčí z dun jako diamant Foto:

Holandská chata ční z dun jako diamant

Luxusní chata Dune House na ostrově Terschelling na severu Nizozemska poutá pozornost jehlanovitým tvarem a chytře šetří energií.

Článek

Stavět bez bagru je svého druhu projev respektu ke krajině Foto:

Norská chata stojí z kopce

Chata dokonale zapadá do okolní krajiny.


reklama