reklama

Buďte originální - co takhle atypické sklenice na šampaňské

Do širokých sklenic lze šampaňské nalévat exektně svrchu Foto: Do širokých sklenic lze šampaňské nalévat exektně svrchuFoto: Thinkstock

Nalít šampaňské nebo sekt do sklenice typu flétny je správné stejně jako nudné a stereotypní rozhodnutí. Kdo chce u stolu předvést něco neobvyklého, může si pořídit ručně vyrobené případně historické sklenice.

Zkušeně sáhnout vždy po typově správné sklenici je důležitá společenská dovednost. Chyby zbytečně degradují domácí pohoštění a v profesionálním provozu jsou naprosto nepřípustné. „V hospodě se to může stát, záměna v lepším podniku by ale byla hrubá chyba a nevěřím tomu, že by byl někdo takto krátkozraký,“ myslí si Eduard Ondráček z pražského cocktail baru Bonvivant´s. Ve svém podniku ve stylu 30. let kromě základních druhů soudobých sklenic používá i historické kusy. Pro hosty je to příležitost vyškolit se do té míry, že pak v roli domácích hostitelů mohou překvapovat sklenicemi dnes už velmi nezvyklých tvarů a svou volbu si patřičným výkladem obhájit. Týká se to i šumivého vína, které je s blížícím se koncem roku aktuální.

Benátské sklenice na šampaňské z 20. až 30. let Foto:

Benátské sklenice na šampaňské z 20. až 30. let

Šampaňské s kvedlačkou

Tvary sklenic pro jednotlivé druhy nápojů se vyvíjely a nejsou až tak striktně dané, jak by se z katalogů výrobců mohlo zdát. „Já nemusím marketingem vnucovat zákazníkovi, aby pil šampaňské výhradně z úzké sklenice,“ krčí rameny sklář Jiří Rückl a vytahuje širokou sklenku z novokubistického souboru z roku 1938. K ní patřila i dřevěná kvedlačka, kterou si sešlost oživovala bublinky. Široké sklenice mají oproti flétnám i tu přednost, že je lze skládat na sebe a efektně nalévat z pyramidy.

Staré sklenice na šampaňské typu Coupe z kolekce Lismore essence Foto:

Staré sklenice na šampaňské typu Coupe z kolekce Lismore essence

Kdo ozvláštní bar vintage sklem z různých starožitnictví, má nárok na určitý volnější přístup při jeho kombinování. V případě takového historického skla je zkrátka pochopitelné, když hostitel nemá kompletní sadu. Potíž je spíše s mytím starých sklenic. Narozdíl od současného nápojového skla ze sériové výroby - nebroušeného, s tvrzeným kaleným okrajem – nelze vintage sklenice mýt v myčce. To se starými ani s jakýmikoliv ručně vyráběnými sklenicemi není možné. Noblesní domácnost, která si je pořídí, musí mít trpělivost i na ruční mytí.

(dah)

Ručně vyráběné sklenice bývaly v českých domácnostech poměrně rozšířené. Pohled na vzorkovnu Nižbor z roku 1910 Foto: Ručně vyráběné sklenice bývaly v českých domácnostech poměrně rozšířené. Pohled na vzorkovnu Nižbor z roku 1910Foto: Rückl Crystal

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Londýnský bar Dukes Bar ve stejnojmenném hotelu servíruje koktejl Jamese Bonda Foto:

Druhy sklenic na nápoje: Poznáte, na co se která hodí?

Můžete pít víno z duritky. Ale proč se nenaučit, na co se co hodí.

Článek

Co jde, udělejte dopředu Foto:

Čekáte o svátcích velkou návštěvu? 7 rad, jak se na ni připravit

Bojíte se, že se zase nezastavíte a budete jen vařit kafe a chystat?

Článek

Minibyt v Paříži Foto:

Dovedete si představit byt o 8 m²? V Paříži si ho můžete pronajmout

Nejmenší byt nabízený v Evropě k pronájmu je menší než vězeňská cela.

 

reklama