reklama

Dům s mezipatry geniálně využívá každý metr prostoru

Pohled napříč celým domem Foto: Pohled napříč celým domemFoto: archiv MW Architects

Schodiště spojuje místnosti, které se dělí o okna i světlo. Výsledkem je větší počet pocitově velmi prostorných místností.

Nově postavený dům v jižní části Londýna pomíjí tradiční rozvržení prostoru domácnosti. Obytný prostor se v něm totiž rozprostírá i mezi schodišti v místech, kde jinde bývají podesty a mezipodesty. Díky schodišti včleněnému do pokojů odpadají i chodby. „V domě není žádný mrtvý prostor,“ ujišťuje architekt Matthew Wood. Předmětný dům je jedním z trojice takto koncipovaných staveb, které developer situoval vedle sebe.

Dům s dělenými patry má tři podlaží v zadní části a dvě vpředu. Kuchyně a jídelna se stropem na výšku dvou pater jsou v přízemí. Na dvě strany je z ní vidět do zahrady a z její zadní části lze zavolat na lidi ve výše položené obývací části nebo ve studovně.

Díky rozvržení místností do mezipater obyvatelé tohoto domu běhají po schodech méně než v běžně pojatém domě Foto: Díky rozvržení místností do mezipater obyvatelé tohoto domu běhají po schodech méně než v běžně pojatém doměFoto: archiv MW Architects

Zmíněný obývací pokoj se nachází v mezipatře a nad ním je jakýsi vnitřní balkon, na němž se nachází studovna. Všechny tyto prostory jsou vidět jedna z druhé a také sdílejí světlo z týchž oken. Architekt v této souvislosti mluví o vizuálním a prostorovém propojení jednotlivých místností. Tento jedinečný dům má ale i hmatatelnější přednosti. „Stoupáte jen o půl patra, takže se nenaběháte tolik jako v běžně koncipovaném domě,“ vysvětluje hlavní výhodu Wood. I další výhody jsou nasnadě. Každý obyčejně klade důraz na podlahovou plochu. Jenže alespoň dílčí vysoký strop má také své opodstatnění, protože zásadně přispívá k pocitu prostornosti.

Dispozičně neobvyklé stavbě pomohly na svět paradoxně místní úřady, omezující rozlet architekta. Investoři museli stavět z tradičních materiálů, zejména cihel a dřeva. Nápady na neotřelá řešení si proto nechali na interiér, kde konečně měli volnou ruku.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Nejprve je nutné sestoupit po 50 schodech Foto:

Bydlení na hraně: Dům chtějí zapustit do okraje skály, místo střechy bude bazén

V posledních dnech a týdnech je Řecko v médiích skloňováno především v souvislosti s hospodářskou situací. My se ale na Řecko a jeho poklady podíváme z úplně jiné perspektivy.

Článek

Gauč designéři přivezli z Itálie, svítidla pořídili od švýcarské firmy Foto:

Dům Cullenových z Twilight ságy má neuvěřitelně zdařilý interiér

Prohlídka domu Cullenových ze zfilmované upíří Twilight ságy potvrzuje, jak domu i po letech svědčí nadčasově pojatý interiér. Inspiraci nabízí všem.

Článek

Vratislavský byt obýval sám designér několik let Foto:

Na moderní městský byt stačilo polskému designérovi jen 13 m²

Třináctka nemusí být nešťastné číslo.


reklama