reklama

Dům v Řevnicích zaujme různě vysokými stropy

Jižní fasáda se otvírá do zahrady okny na celou výšku domu  Foto: Jižní fasáda se otvírá do zahrady okny na celou výšku domu Foto: archiv ateliéru SAD

Střecha rodinného domu poblíž české metropole kopíruje funkci místností. Inspirovat se lze ale i účelně rozmístěnými vnitřními zónami nebo jedinečným propojením se zahradou.

Tento přízemní rodinný dům v Řevnicích u Prahy je zajímavý především střechou, jejíž tvar vychází z funkce vnitřních prostor. Dům má jasnou vnitřní hierarchii, která usnadňuje jeho užívání. Funkčně dělený interiér a jeho provázání se zahradou jsou také hlavním znakem celého návrhu. Společné obytné prostory mají díky vyšší světlé výšce reprezentativní povahu. V dětských pokojích jsou stropy naopak nižší a prostor je tak intimnější. Světlá výška všech místností roste směrem do zahrady, prostory se otevírají slunci a zeleni. Autorem projektu je ateliér SAD

Rozmístění zón, orientace na světové strany

Bydlení s výhodami venkova i blízké metropole... Foto: Bydlení s výhodami venkova i blízké metropole...Foto: archiv ateliéru SAD

Velmi účelné je i rozmístění zón. Zádveří, hala, WC, komora, sušárna a technická místnost jsou při severní fasádě. Tyto místnosti tvoří zároveň hlukovou bariéru pro ložnice, která odstiňuje především hluk od přilehlé ulice a železnice. Stavba svou jižní fasádou pojatou ve tvaru trychtýře doslova pohlcuje zahradu. Hlavní obytná místnost s kuchyňským koutem v jihozápadní části domu se pak otevírá okny na celou výšku do zahrady. Pouze jedno okno je umístěné také na severní fasádě kvůli příčnému větrání. Na jižní straně domu jsou jinak také dětský pokoj, ložnice a hlavní koupelna s WC. Ze všech obytných místností, stejně jako z koupelny, lze vyjít ven na terasu.

Propojení zahrady a domu je spolu s funkčním dělením vnitřních prostor leitmotivem celého návrhu atelieru SAD Foto: Propojení zahrady a domu je spolu s funkčním dělením vnitřních prostor leitmotivem celého návrhu atelieru SADFoto: archiv ateliéru SAD

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Terasa spojuje obývací pokoj a kuchyni Foto:

Rodinný dům v Jílovišti slučuje zdánlivé protiklady díky důvtipným řešením

Jak chránit zahradu před silnicí a přitom nebránit ve výhledu? Velmi úzký a komplikovaný pozemek přiměl architekty hledat důvtipná řešení.

Článek

Pohled z východní strany Foto:

Rezavý dům ve svahu. Nechybí vinný sklep ani skvělý výhled

Dům v Horoměřicích u Prahy má nezvyklý půdorys a opláštění, které nepotřebuje údržbu.


reklama