reklama

Jak si připravit domácí jogurt? Plus přehled jogurtovačů

Chcete-li skutečně dobrý domácí jogurt, pak jako startér zrání využijte čerstvý „živý“ bílý jogurt s co nejkratší dobou trvanlivosti. Foto: Chcete-li skutečně dobrý domácí jogurt, pak jako startér zrání využijte čerstvý „živý“ bílý jogurt s co nejkratší dobou trvanlivosti.Foto: Thinkstockphotos

Léto je jako stvořené k mlsání něčeho chutného a hlavně chladivého. A když nechceme ani moc přibrat, pak určitě přijde vhod dobrý jogurt. Vyrobit si ho doma není příliš pracné, zvlášť když si na pomoc přizveme speciální zařízení, tzv. jogurtovač. Podívali jsme se proto na zoubek současné nabídce.

Jak to funguje

Princip zhotovení domácího jogurtu je jednoduchost sama. Zahřejete mléko, přidáte aktivní čerstvý bílý jogurt (nebo správnou mlékárenskou kulturu, viz níže) a necháte jej v teple zrát. Důležité však je, abyste dodrželi správnou teplotu, nezbytnou čistotu a také přiměřenou dobu zrání. U většiny jogurtovačů je návod, jak jogurt připravit, a některé mají přibalenou i knihu receptů.

Aby se měly bakterie mléčného kysání u vás jako v bavlnce, je dobré použít pasterované mléko. Použijete-li čerstvé z mlékomatu, pak jej ale před přípravou jogurtu raději zahřejte na 80 °C a víc, abyste jej ošetřili a bakterie mléčného kysání měly pro svou práci čisté prostředí. Následně nechte mléko zchladnout cca na teplotu 40 °C, někdy 38 °C. Dobré je v tomto případě použít hrnec s dvojitým dnem a teplotu hlídat teploměrem.

Princip zhotovení domácího jogurtu je jednoduchost sama.  Foto: Princip zhotovení domácího jogurtu je jednoduchost sama. Foto: Thinkstockphotos

Nastartujte zrání kvalitně

Chcete-li skutečně dobrý domácí jogurt, pak jako startér zrání využijte čerstvý „živý“ bílý jogurt s co nejkratší dobou trvanlivosti. Následně můžete už z vaší várky jogurtů jeden z nich využít jako startér další várky. To se ale vyplatí asi jen tak 3x. Využijete-li ale k naočkování mléka profesionální mlékařskou kulturu, tak si pak můžete z vlastního jogurtu vyrobit až 10 várek domácího nakyslého výrobku.

Vhodné mlékárenské kultury pro obyčejný i bifido jogurt naleznete v některých lékárnách a prodejnách zdravé výživy. I v e-shopech je jich dost. Jejich cena se pohybuje od cca 50 Kč (např. bulharský bifido jogurt) do stovek korun (jogurtová kultura řeckého typu TY39 za cca 236 Kč).

Dochutit jogurt třeba ovocem nebo jinou chutí je možné až po jeho vyzrání. Mléčné bakterie jsou choulostivé a potřebují ke své práci jen čisté mléko.

Doba zrání jogurtu se odvíjí od toho, v jaké teplotě budete vkládat mléko obohacené o jogurt do nádob a skleniček. Foto: Doba zrání jogurtu se odvíjí od toho, v jaké teplotě budete vkládat mléko obohacené o jogurt do nádob a skleniček.Foto: Thinkstockphotos

Doba zrání

Doba zrání jogurtu se odvíjí od toho, v jaké teplotě budete vkládat mléko obohacené o jogurt do nádob a skleniček. Pokud už na počátku bude mít mléko kolem 40 °C, pak bude jogurt v jogurtovači hotový za 5 až 6 hodin. Využijete-li mléko pokojové teploty nebo i přímo z lednice, pak se doba pochopitelně prodlužuje, od 8 až cca k 10 hodinám.

Například u výrobku Tescoma Bambini za cenu kolem 500 Kč se bez počátečního ohřátí mléka neobejdete. Skleničky totiž pak už nic neohřívá, jsou jen zavřené v termotašce. Elektrické jogurtovače naopak rodící se jogurt dokážou udržet při stálé teplotě, a tak, pokud nepospícháte, můžete vlít do nádob mléko i pokojové teploty a u některých dokonce i z chladničky (výrobky Ceramic Blade).

Většina jogurtovačů má kontrolku, která vás ujistí, že je přístroj v provozu. Foto: Většina jogurtovačů má kontrolku, která vás ujistí, že je přístroj v provozu.Foto: Thebestyyogurtmakers.com

Časovač není častý

Proto je také dobré vybírat jogurtovač s časovačem. Například Guzzanti GZ 700 za cca 800 Kč a Severin JG 3523 za cca 999 Kč mají časovač až na 15 hod. s LCD displejem. Vyšší čas se vám může hodit, budete-li si chtít z originální kultury vyrobit třeba acidofilní mléko. LCD displej a časovač má i objemný Steba JM 2. U většiny dalších přístrojů platí většinou klasické: večer si jogurt připravit a ráno přístroj vypnout, případně hlídat hodiny nebo si nastavit budík.

Většina jogurtovačů má kontrolku, která vás ujistí, že je přístroj v provozu. Pokud ji nemá, tak stačí teplotu ověřit dotekem na víku. Spálit byste se neměli, teplota se pohybuje kolem 39 °C. Zhruba platí, že čím chcete zralejší jogurt s lepšími dietetickými vlastnostmi a případně kyselejší, tím jej nechte déle zrát.

Skleničky v domečku

Nejvíce druhů jogurtovačů už myslí na výsledek a nabízí se ve formě ohřívací nádoby, v níž si lebedí různý počet skleniček. Čtyři skleničky nabízí třeba Jata YG523 za 599 Kč a až 12 skleniček jogurtu si můžete připravit třeba v přístrojích Jata DOMO DO 2306 Y za necelých 1000 Kč a Steba JM 2 za cca 1100 Kč. Když vezmete v potaz, že sklenice mají obsah 1,5 dcl, tak můžete připravit najednou od 600 ml do 1,8 l jogurtu pro mnoho strávníků.

Zhruba platí, že čím chcete zralejší jogurt s lepšími dietetickými vlastnostmi a případně kyselejší, tím jej nechte déle zrát. Foto:

Jogurtovače Severin JG 3523 (999 Kč) a Clatronic JM 3344 (600 Kč) nabízejí i objemnější skleničky (160 ml), a to v 7 kusech.

Kotel jogurtu

Chcete-li si už na počátku přípravy jogurtu zjednodušit práci a připravit jej větší množství najednou, pak se chopte třeba výrobku Ceramic Blade R&S PE-1784 za 570 Kč, který má stejně jako Ariete Yogurella 621 za 450 Kč objem nádoby 1 l. Na jogurt si počkáte cca 10 hod.

Trvanlivost domácího zázraku

V lednici by vám měl vydržet až 7 dní, ale raději počítejte s kratší dobou. Trvanlivost ovlivňuje kvalita surovin a hlavně čistota všech nádob a pomůcek, které přišly do styku s rodícím se jogurtem.

Dva machři

Na závěr se seznamte s dvěma machry. Ceramic Blade NC 3579 za necelých 800 Kč vám připraví jogurt už přímo v balení krabicového mléka. Odpadá přelévání do nádoby a je-li krabice uzavíratelná, můžete snadno dávkovat, kolik jogurtu potřebujete v danou chvíli. Zařízení Ariete 635 2v1 za cca 1600 Kč zas v sobě ukrývá jogurtovač a zmrzlinovač v jednom.

Nejvíce druhů jogurtovačů už myslí na výsledek a nabízí se ve formě ohřívací nádoby, v níž si lebedí různý počet skleniček. Foto:

Na závěr

Před nákupem se určitě zamyslete, kolik práce si chcete s přípravou domácího jogurtu dát, pro kolik strávníků jej chcete najednou vytvořit a v jaké formě jej budete skladovat (skleničky nebo jedna větší nádoba). Pak už jen zbývá přístroj pořídit, smíchat čisté mléko s jogurtem či kulturami a počkat si pár hodin na domácí nakyslý zázrak. Dobrou chuť.

(fis)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Chia semínka jsou zázrak Foto:

Chia semínka jsou lepší než energy drinky. Nabijou vás energií

Chia je superpotravina, díky které mohli Aztékové běhat nekonečné kilometry.

Článek

Jahody a ananas jsou skvělá kombinace i při hubnutí Foto:

Vyrobte si zdravé nanuky z jahod a ananasu. Snadno a rychle

Tenhle recept se pouze netváří, že je jednoduchý. On taky je.


Článek

Na tom, co jíme, opravdu záleží Foto:

Chcete být spokojenější? Změňte jídelníček! Která kuchyně je nejlepší?

Nejnovější výzkumy ukazují, že pro udržení psychického zdraví člověka je nejvhodnější středomořská kuchyně.


reklama