reklama

Jak sladit starý dům s novou přístavbou? Vodítkem mohou být kontrasty

Plášť přístavby z opálených prken nevyžaduje pražádnou údržbu Foto: Plášť přístavby z opálených prken nevyžaduje pražádnou údržbuFoto: Derek Swalwell

Z ruin viktoriánského obydlí z 19. století v Northcote v Melbourne vznikl moderní dům pro pětičlennou rodinu.

Pomohla moderní přístavba, která se ke starému domu hodí paradoxně díky kontrastu použitého materiálu i finálních odstínů – ke světlému a těžkému přistavěli lehké a tmavé.

Původní dům je bytelná kompaktní stavba jediného objemu. Architekti z ateliéru Ola Studio to nechtěli narušit a požadovanou přístavbu navrhli tak, aby s architekturou domu kontrastovala a současně se mu podobala. Nová část tedy opakuje základní přímky starého domu, ale – řečí autorů – je uvádí v jiných sekvencích i délkách, aby uvnitř i venku vznikla série útulných prostorů.

Volba černé fasády přístavku padla i ve snaze o kontrast k původnímu domu z 19. století, který je naopak světlý Foto: Volba černé fasády přístavku padla i ve snaze o kontrast k původnímu domu z 19. století, který je naopak světlý. Foto: Derek Swalwell

Ač navenek přístavba působí jako série kvádrů naskládaných jeden na druhý či řazených vedle sebe, uvnitř jsou patrné jen plynulé přechody od jednoho definovaného prostoru ke druhému. Ať tak či onak, výsledkem každopádně je zrenovované původní stavení rozšířené o elegantní dřevěnou přístavbu, které nyní obývá pětičlenná rodina se dvěma psy.

Supermoderní a zároveň střídmý interiér přístavby není se starou stavbou v žádném konfliktu Foto: Supermoderní a zároveň střídmý interiér přístavby není se starou stavbou v žádném konfliktu. Foto: Derek Swalwell

Kýženého kontrastu ke starému robustnímu domu architekti dosáhli především tím, že přístavbu nechali postavit ze dřeva. Fasáda ze žárem ošetřených prken zachovává strukturu dřeva, působí moderně a zároveň se hodí ke zděnému domu. Je to výhodné i tím, že opálené dřevo nevyžaduje žádnou údržbu.

Dole stačí odsunout skleněné dveře a zahrada rázem přijde dovnitř  Foto: Dole stačí odsunout skleněné dveře a zahrada rázem přijde dovnitř. Foto: Derek Swalwell

Obě části mají podobný objem i plochu půdorysu, jsou rezervované a shodně se i zříkají jakýchkoli nadbytečných detailů. Architekti si výsledný dojem nemohou vynachválit. „Stojí tam bok po boku a vyzařují klid a jsou sebejistou součástí krajiny,“ uvedli v charakteristice tohoto projektu.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Ač dům stojí v Austrálii, jeho interiérem se nese skandinávská střídmost   Foto:

Přístavba zmenšila zahradu, ale domu dala nový rozměr

Inspiraci, jak rozšířit tradiční dům o moderní přístavbu, která současně respektuje prvky místní architektury, nabízí projekt z druhého konce světa. Nejde totiž o...

Článek

Článek


reklama