reklama

Jak vidí proměnu v Duchcově designéři Lukáš s Martinou?

Martina Pištěláková pracuje v týmu s Lukášem Lipertem. Foto: Martina Pištěláková pracuje v týmu s Lukášem Lipertem.Foto: FTV Prima

Proměnu bytu v Duchcově mají na svědomí Lukáš a Martina.

Designéři Lukáš s Martinou předělávali byt manželům Jarce a Evženovi, kteří celý život těžce pracovali a přesto nemohli našetřit na to, aby si svůj byt zařídili, tak jak by chtěli. Ač jsou v důchodovém věku, toužili po moderním bydlení, zejména Jarka si přála moderní kuchyň s vymazlenými spotřebiči. Co si o přestavbě myslí Martina a Lukáš?

Martina:  Musím upřímně přiznat, že jsme si při prvním dojmu s Lukášem říkali, že tuto přestavbu nezvládneme za 5 dnů kvůli původnímu stavebnímu stavu bytu. Báli jsme se, že jakmile stavbu spustíme, stane se něco neočekávaného kvůli klasickému panelákovému jádru, starým rozvodům elektra a vody, kotli v kuchyni… Pak jsme do toho ale šli.

Tato prostora je za těmi skleněnými dveřmi Foto: Tato prostora je za těmi skleněnými dveřmiFoto: FTV Prima

Po návštěvě bytu nám bylo jasné, že propojíme kuchyň s obývacím pokojem, příčka mezi těmito pokoji nebyla nosná. Tušili jsme také, že „sáhneme“ i do pokoje paní Jarky po její nosnou zeď – předtím byl totiž její pokoj dispozičně trošku větší, ale k ničemu to nebylo. Mně osobně se vůbec nelíbil kotel v kuchyni, i když ten nejde jen tak přesunout a nelíbila se nám také pozice a vzdálenost původní lednice a mrazáku, které byly v chodbě. Zásadním problémem původního stavu byla stávající poloha nábytku a dispoziční uspořádání prostoru, který nesplňoval potřeby manželů.

Článek

Martina Pištěláková Foto:

Martina Pištěláková

Designérka Martina Pištěláková pracuje v týmu s Lukášem Lipertem.

Nejvíce proměně prospělo zbourání staré příčky, propojení obývacího pokoje s kuchyní a nové instalace v kuchyni a její nové dispoziční uspořádání. Dali jsme také rodině velký jídelní stůl pro 6 lidí.

Soudě z reakcí rodiny a povídání si s nimi po předání věřím, že jsou z proměny nadšeni a vypadá to, že jsme se do jejich stylu trefili. Velmi příjemně mě překvapila reakce Jarky na kulatý a velký jídelní stůl, který si v takovém tvaru přála. Já osobně jsem se bála reakce Evžena, jestli nový interiér není moc „ženský“, ale chválil to a líbil se mu a nepřišlo mu to tak, takže tím potěšili oba mě.

Použili jsme klidné zemité barvy, příjemné tóny a materiály, které se hodí k lidem jejich věku. Věděla jsem, že nemá cenu návrh vymýšlet v duchu „uděláme něco úžasného“, cílem bylo vytvořit příjemný domov, který by Koškovým připomínal zahrádku, kde společně tráví tolik času. Moc se mi také líbily původní dekorace ve formě lahví a džbánů, které měl Evžen a Jaruška zase vlastnila hodně knížek o vaření či zahradě… Dále se nám líbila jejich původní sedačka a fotky vnoučat a rodiny…všechny tyto věci v novém interiéru zůstaly a krásně se tam hodily.

Věřím, že oba nejvíce oceňují novou kuchyň, nové vestavné spotřebiče, velký jídelní stůl a upravenou chodbu.

V případě Jarušky a Evžena si netroufám říct, zda interiér takto zůstane. Chovám k nim velký respekt už jen z podstaty toho, že jsou o tolik starší než my s Lukášem a těžko soudit, jak jim tento nový interiér opravdu a v delším časovém horizontu bude sedět. Budu vřele doufat, že úložné prostory jim stačit budou a hlavně, že si Evžen vymění tento pokoj s Jaruškou. Dále bych jim určitě doporučila rekonstrukci koupelny a toalety. Je zde staré jádro a aktuální podoba obou místností je nehezká a i nepohodlná.

Podívejte se, jak pracují Martina a Lukáš:

Lukáš: Proměna to byla náročná, na první pohled se prostor nezdál tolik komplikovaný. Postupně jsme ale zjišťovali, že navrhnout smysluplnou dispozici kuchyně, která bude vypadat dobře,  nebude lehká věc – nešikovná pozice jádra, která nešťastně vystupuje do prostoru kuchyně a plynový kotel nám dělali potíže.

Problémem prostoru tak byla především jeho členitost a rozměry, které byly pro zamýšlený návrh stísněné, pracovali jsme téměř s centimetrovými limity pro vhodné zařízení nábytkem. Výzvou byla hlavně kuchyně, do které jsme chtěli dostat maximum úložného prostoru.

Prostoru prospělo vybourání příček mezi původní kuchyní a malým obývacím pokojem, zmizela tak zbytečná bariera mezi místnostmi, které stejně fungovaly společně – nebyly mezi nimi ani osazeny dveře.

Radost mi udělala skleněná posuvná příčka, která nově odděluje obývací pokoje, které lze nyní jednoduše otevřením této příčky propojit, ale zároveň poskytuje Koškovým i možnost nerušeného sledování televize v každém obývacím pokoji.

Článek

Ing. arch. Lukáš Lipert Foto:

Ing. arch. Lukáš Lipert

Lukáš Lipert pracuje v týmu s Martinou Pištělákovou.

Vytvořili jsme přívětivý, klidný interiér pro „babičku s dědou“, pracovali jsme s teplými tóny barev, aby interiér nebyl křiklavý ani sterilně bílý. Dominantou prostoru je přesah podlahové krytiny na stěnu za televizí – prostor se tak sjednotil a zklidnil. Původní nábytek nám vůbec neseděl do charakteru proměny, nebylo možné jej nikam zakomponovat. Jediná sedačka, která byla v dobrém stavu, v novém interiéru našla místo. Plechová kuchyně přímo volala po vyhození.

Koškovi určitě ocení možnost propojení obývacích pokojů skleněnou příčkou. Myslím, že majitelé nic nezmění, samozřejmě si byt více vybaví drobnostmi a dekoracemi podle svého vkusu. Už když jsme přišli poprvé do bytu, tak bylo jasné, že každý – pan Koška i paní Košková – si zabydlují své obývací pokoje po svém. Zatímco pan Koška si svůj malý obývací pokoj s vystavenými VHS kazetami a skleněnými konvičkami na popíjení griotky dozdobil trojicí lahví od piva, do kterých elegantně zastrčil duhovou prachovku z vietnamské tržnice, paní Košková neváhala svůj pokoj povýšit na Sněhurčinu komnatu velmi sytou výmalbou růžovými vertikálními pruhy.

(mar)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Přírodní tóny působí klidným dojmem Foto:

Kolik stála proměna bytu v Duchcově? Plus použité materiály

Přinášíme přehled použitých materiálů a výrobků.

Článek

Vstup do Jaruščina království Foto:

Jak to vypadá měsíc po proměně v Duchcově? Bude se předělávat

Vypravili jsme se po měsíci k Jarce a Evženovi, abychom zjistili, jak se jim v proměněném bytě žije.

Článek

Na stěně obrázky početné rodiny v nových rámečcích. Kuchyně je vlevo za barem Foto:

Před a po: Srovnejte si proměnu bytu v Duchcově

Vtipný manželský pár Jarka a Evžen se dočkali krásné nové kuchyně s velkým obývacím pokojem.

Článek

Martina Pištěláková Foto:

Designérka Martina kaučuje Lukáše. Je vám ho líto?

Podívejte se s námi do zákulisí natáčení pořadu Jak se staví sen.

Článek

Koškovi Foto:

Manželé, kterým v Duchcově vybudujeme sen

Neuvěřitelně idylický pár Jarka a Evžen. Sledujte v sobotu 2. května v 17.35 na Primě.

Článek

Po rekonstrukci si manželé pochvalují hlavně veliký stůl Foto:

Jak se staví sen vybuduje moderní bydlení pro pár v důchodu. Bude se jim líbit?

Odměna za 50 let soužití. Sledujte v sobotu v 17.35 na Primě.


reklama