reklama

Ke stoletému domu přistavěli supermoderní přístavbu. A nelitují!

V přistavěné části našla místo také kuchyně  Foto: V přistavěné části našla místo také kuchyně Foto: archiv B. E Architecture

Jde to dohromady?

Co dělat, když je architektonicky cenný starý dům příliš malý? Rodina historické stavení rozšířila o moderní křídlo a nelituje ničeho. Rodinný dům z předválečné éry ve stylu spojovaném s obdobím vlády anglického krále Edwarda VII. v australském Elsternwicku při rekonstrukci prošel hned dvojí proměnou. Na jednu stranu jej stavaři zbavili veškerých dodatečně instalovaných částí, a na stranu druhou takto očištěnou stavbu rozšířili o zmíněnou moderní část.

Úkol pro architekty zněl jasně: rozšířit obývací část a zajistit i nové technické prostory a celou oddělenou zónu pro děti. Posledně jmenovaná část se nachází v patře přístavby, odkud ani ten nejhlasitější dětský křik do obýváku nedolehne.

Díky přemístění dětské zóny a kuchyně do přístavby je v původní části domu až hrobové ticho Foto: Díky přemístění dětské zóny a kuchyně do přístavby je v původní části domu až hrobové tichoFoto: archiv B. E Architecture

Nová obývací část se rozprostírá v zahradě na severní straně domu a je pojatá jako prodloužení původního obývacího pokoje. Přístavek má podobu podélného pavilonu a jeho součástí je i kuchyně ve tvaru „L“, nebo i kryté venkovní sezení s jídelním stolem.

Za teplého počasí rodina venku stoluje Foto: Za teplého počasí rodina venku stolujeFoto: archiv B. E Architecture

Proporce podlouhlé přístavby zdůrazňuje i použité obložení. Celá legrace je založená na kontrastu, ale i na provázanosti. Stropní obložení z natřených prken odkazuje na typickou podobu kůlen a dalších přístavků domů v okolí. Podélně směrovaná prkna přitom kontrastují s příčným falcováním plechové krytiny v patře.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Dům z říčních kamenů, udusané hlíny a surového betonu ladí s okolím  Foto:

Luxusní dům z recyklovaných materiálů souzní se svým okolím

Dům Cave uprostřed přírodní rezervace díky ojedinělému designu a použití místních či recyklovaných materiálů dokonale zapadá do krajiny.

Článek

Bílá věž vysoká 56 metrů bude součástí oddechové zóny na břehu řeky Lez. Foto:

Dům jako piniová šiška? Francouzi ho postaví do dvou let

Japonský architekt Sou Fujimoto tvrdí, že architektura se má inspirovat přírodními tvary a strukturami.

Článek

Na změnu stačila jediná sobota Foto:

Slyšel kluky posmívat se domu staříka. Tak zorganizoval dobrovolníky a dům opravili

Posměch dvou chlapců přiměl muže z amerického Oregonu, aby zorganizoval poněkud neobvyklou akci, při níž víc jak stovka dobrovolníků zrenovovala fasádu a verandu domu.


reklama