reklama

Útulné bydlení ze starého neudržovaného domu. Tahle rekonstrukce se povedla

Zrekonstruovaný interiér tohoto rodinného domu z 20. let už ani náznakem nepřipomíná ponurou atmosféru, jaká v něm vládla před zásahem designérky   Foto: Zrekonstruovaný interiér tohoto rodinného domu z 20. let už ani náznakem nepřipomíná ponurou atmosféru, jaká v něm vládla před zásahem designérky Foto: Felix Forrest

Někdy k zásadní proměně bydlení stačí jednoduchá, ale důmyslná úprava zevnitř. Architektka a návrhářka interiérů Madeleine Blanchfield to dokázala na vlastním malém domě, kde bydlí s manželem a třemi dětmi.

V den, kdy matka tří dětí dostala klíče od svého domu, seděla na podlaze a plakala. Rodinný dům z 20. let s přístavbou z 80. let byl tak neutěšený, až pro ni bylo těžké představit si, že by se tu s rodinou zabydlela. Samotná poloha domu v Sydney kousek od pláže ale budila naděje na šťastný život, tak se mladá žena dala do práce.

Chtěla, aby dům shořel

Poté, kdy dělníci vybourali příčky, od 4 hodin v noci drhla podlahu, na kterou si při té příležitosti posvítila silným reflektorem. Vlýskové parkety i prkenná podlaha byly v dobrém stavu a nevyžadovaly broušení, během očisty od letité špíny ovšem natáhly značnou vlhkost. Protože tou dobou byl kvůli dešti vlhký vzduch, přišel před nastěhováním ke slovu i průmyslový vysoušeč. „Zaplatili jsme jednomu batůžkáři, aby na to dohlédl. Vypadalo to totiž, že dům každou chvíli chytne a shoří, v což jsem ve slabou chvíli i tajně doufala,“ vzpomíná designérka.

Na další obývací zónu provázanou se zahradou v přízemí místo naštěstí zbylo   Foto: Foto: Felix Forrest

 

Účelné využití prostoru

K žádné katastrofě ale nedošlo, a tak proměna pokračovala. Aby maximálně využili vzácný prostor, zvolili vestavěné úložné prostory a nábytek na míru. Pocit prostornosti pak podpořily světlé nátěry i výmalba. Dům obrazně řečeno obrátili vzhůru nohama, když ve světlém patře zařídili obývací zónu s kuchyní i jídelním koutem, zatímco ložnice přemístili do přízemí.

Okna bez záclon

Zjednodušený interiér pak dvojice vybavila novou kuchyní i několika výraznými kusy nábytku. Není náhoda, že záclony nejsou na všech oknech. „Jsem klaustrofobik a nesnáším tmavé kouty ani ten pocit, že jste někde zavření – což těžké závěsy běžně navozují,“ vysvětluje expertka na interiéry, která svá okna zakrývá jen v nejnutnějších případech. Žaluzie nebo rolety používá k ochraně soukromí či k zastínění před přímým sluncem a průsvitné závěsy ke zjemnění denního světla.

Autorem projektu je: Madeleine Blanchfield Architects

 

Projděte si v galerii, jak útulný domov se podařilo designérce a majitelce domu v jednom vytvořit...

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Dánská rodina Schnackových vsadila na bílý základ, který doplňuje výraznými barvami Foto:

Syté a výrazné barvy rozehrály celý byt

Kombinovat barvy je umění, kdo zvládne složit barevnou kompozici, vykouzlí si příjemné a efektní prostředí.

Článek

Po zásahu designérů vznikla útulná kuchyně Foto:

Proměna: Z nudle útulná kuchyně v anglickém stylu

Když svůj domov obýváte dlouhá léta, případně jste v něm vyrostli a zůstali i v dospělosti, přizpůsobíte se daným možnostem a vůbec vás nenapadne, že vše může být jinak.

Článek

Záchod i sprcha jsou v kuchyni Foto:

Záchod v kuchyni, postel ve skříni. Mrkněte, jak si zařídili byt velký 16 m²

Ne každý je ochotný platit za bydlení astronomické sumy. A tak když se najde malý byt na dobré adrese v centru města, jde hned na dračku. A je jedno, zda je to u nás nebo...

reklama