reklama

Kuchyň pro praváka začněte plánovat zleva aneb Ergonomické zásady v kuchyni

Nebojte se různých výšek Foto: Nebojte se různých výšekFoto: www.namsiinteriors.com

Jak by měla vypadat ukázkově zařízená kuchyně? Musí být nejen esteticky příjemná, ale především praktická a bezpečná.

Lidé, kteří vaří jedno až dvě jídla denně, otevřou a zavřou během jediného dne dvířka kuchyňských šuplíků a skříněk téměř stokrát. Mezi pracovní plochou a dřezem pak během průměrného vaření musí vykonat až padesát různých činností. Aby všechny tyto úkony proběhly s co nejmenší námahou a se zárukou co nejnižšího rizika opaření, popálení a dalších nebezpečí, která na nás při práci v kuchyni číhají, je vhodné kuchyni uspořádat podle logických a praxí ověřených pravidel.

Základní zásady ergonomie - 3 zóny

Prostor, kde připravujeme pokrmy, je z funkčního hlediska možné rozdělit na tři základní a na sebe navazující zóny.

V kuchyni určené pro praváky začněte s plánováním jednotlivých zón na levé straně.

1. Skladovací zóna: Nejvíce vlevo by měla být umístěna skladovací zóna. Do ní spadají úložné prostory vyhrazené pro skladování potravin. Jde tedy o lednici, mrazák a případně o potravinovou skříň. Ve správně zařízené kuchyni by měla na tato úložiště navázat aspoň 90 cm dlouhá odkládací plocha.

2. Mycí centrum: Druhou zásadní část kuchyně představuje mycí centrum. Dřez s odkapávačem a případnou myčku nádobí je vhodné situovat hned za první odkládací plochu. Máte-li v kuchyni dostatek místa, bez problému lze pro účely této zóny využít samostatný ostrůvek. V blízkosti dřezu se vám bude hodit odpadkový koš i speciální sortéry na tříděný a bio odpad. Kolem mycího centra si pro odkládání naplánujte po obou stranách dalších 30 cm pracovní linky.

Kuchyně pro praváka zleva:
+Skladovací zóna
+Mycí centrum
+Varná zóna
3. Varná zóna: Poslední hlavní zónu zastupuje centrum vaření v podobě varné desky a trouby na pečení. Od dřezu by ji mělo dělit aspoň 80 cm kuchyňské linky. Kuchyňská linka by ale neměla být varnou deskou zakončena. Z bezpečnostních důvodů si při plánování kuchyně vyčleňte ještě dalších aspoň 30 cm místa. Budou se hodit ve chvíli, kdy budete potřebovat rychle odložit horký hrnec. Nad varnou desku nezapomeňte na závěr umístit dostatečně silný odsavač par.

Leváci nemusejí zoufat. Ergonomickou kuchyni mohou zařídit podle totožných zásad, budou pouze postupovat proti směru hodinových ručiček. Začnou tedy plánovat zprava a postupují směrem doleva.

Pár dobrých tipů při plánování kuchyně:

- ergonomicky nejpraktičtější se jeví uspořádání kuchyně do tvaru písmene L nebo U

- za varnou deskou i dřezem nechte několik centimetrů místa pro pohodlnou manipulaci s nádobím

- měříte-li kolem 165 cm, umístěte pracovní desku do výšky 90 cm

- bude se vám lépe vařit, když varnou desku snížíte oproti pracovní desce o 10 cm

- dřez můžete naopak o pár centimetrů vyvýšit, nebudete se muset při mytí tolik shýbat

Klára Beščecová

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Vlastně stačí málo Foto:

Šest rad, jak vybírat kuchyňské spotřebiče

Dřív stačila kamna, hrnce, nůž a vařečka. Dnes je příprava pokrmu technicky sofistikovaná záležitost.

Článek

Ať už máte lednici zabudovanou v kuchyňské lince, nebo volně stojící, vždy se nějaká prospěšná funkce navíc hodí Foto:

Chytré a samostatné. Co nabízejí moderní ledničky?

Co bychom dnes dělali bez lednice? Stačí si vzpomenout na chvíle, kdy jsme se nastěhovali do nového bytu a potraviny nechávali raději na balkoně nebo parapetu.

Článek

Stěrka vytvoří celistvou plochu Foto:

Co za kuchyňskou linku? Co třeba stěrku

Obklady, sklo, nerez nebo třeba stěrka ochrání zeď v kuchyni před prskající mastnotou i kapkami vody.

reklama