reklama

Mladý pár zkombinoval moderní styl s jedinečnou atmosférou stoletého domu

Místnost určená k poslechu hudby odděluje od zbytku skleněná přepážka Foto: Místnost určená k poslechu hudby odděluje od zbytku skleněná přepážkaFoto: Novono

V této půdní vestavbě v památkově chráněném berlínském domě se snoubí staré s novým.

Projekt dostala na starost architektka Nora Nordenskjöld z ateliéru Novono. „Byt má dva vchody, oběma z nich se majitelé, ale i jejich hosté dostanou do obytné zóny, aniž by předtím museli projít privátními místnostmi. Tohle především jsme při pilování dispozic měli na zřeteli,“ vzpomíná architektka.

Ústřední částí bytu o rozloze 180 m² je obývací zóna provázaná s kuchyní a jídelnou. Patří k ní i místnost určená k poslechu hudby, tu ovšem od zbytku odděluje skleněná přepážka. Tato oddělená místnost příležitostně slouží i jako pracovna.

Terasa se naopak může svou plochou jevit malá, ale rozhodující je, že se z ní otevírá široký výhled na město Foto: Terasa se naopak může svou plochou jevit malá, ale rozhodující je, že se z ní otevírá široký výhled na městoFoto: Novono

Masivní trámy střešní konstrukce zmizely spolu s izolací za sádrokartonem. „Trámy vidět nejsou, na podkroví nicméně odkazují dřevěné stropní prvky,“ přiznává pouhou dekorační funkci dřeva na střešním podhledu. Vedou tudy i kolejničky k uchycení světelných zdrojů, a tak lze v největším prostoru s každým přemístěním nábytku snadno optimalizovat i osvětlení.

Za pozornost stojí zařízení kuchyně. Na míru vyrobený kuchyňský ostrůvek od truhláře a architekta Herberta Klitzscheho je z ušlechtilé válcované oceli. „Někomu ta kuchyň připadá velká, ale ti dva si rádi zvou hosty, což mění situaci,“ dodává Nordenskjöld.

Zvláštní pozornost při tomto projektu věnovala tomu, aby vestavba měla se starým domem souvislost. S historickou budovou ji pojí parkety. Jsou sice nové, ale zpatinované. „Jak jsme toho dosáhli, to je tajemství, každopádně jsme tak dosáhli kýženého efektu – moderní byt s topením v podlaze, která vypadá, jako by tu zestárla společně s celým domem,“ pochvaluje si výsledek autorka projektu.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Aby opticky zvětšil prostor a zvýšil strop, protáhl Gream dubovou podlahu až do jedné ze stěn, kde přechod dřeva k předsazené stěně podsvítil skrytými led zdroji Foto:

Londýnský loft v newyorském stylu

Někdejší kancelářské prostory uprostřed Londýna proměnil fotograf ve víceúčelový loft pro práci i odpočinek.

Článek

Žlutý odstín by na větší ploše byl příliš výrazný. Na moderním šedém pozadí ale zjednává příhodné oživení Foto:

Může šeď oživit byt? Může!

Jednomu londýnskému bytu prospěla šedá v souhře se žlutou.

Článek

Takhel ne. Myčky blokuje kuchyni Foto:

7 tipů pro praktickou domácnost, které jsme se naučili od designérů

Drobné chyby jako špatně umístěný kávovar nebo myčka způsobují, že se v životě naběháte pětkrát víc, než je nutné. Následujících 7 tipů vám pomůže zorganizovat účelnější...

reklama