reklama

Moderní dům, který ctí okolí. I tak se dá bydlet v české krajině

Dům v sobě už na první pohled skrývá zajímavý kontrast horizontálních a vertikálních křivek Foto: Dům v sobě už na první pohled skrývá zajímavý kontrast horizontálních a vertikálních křivekFoto: Pavel Plánička / 3+1 architekti

Postavit si dům na kraji obce a ještě v chráněné krajinné oblasti byl doslova nadlidský úkol.

Přesto se dílo po 6 letech od návrhu zdařilo a nyní krášlí obec nedaleko Lovosic. Architekti ze studia „3+1 architekti“ se postarali o to, aby dům co nejvíce odpovídal původní místní zástavbě, ale také souzněl s krajinou a hlavně, aby byl pro jeho majitele dostatečně účelný a pěkný.

Tahanice, kterými prošel schvalovací proces stavby nového rodinného domu, by vydaly na jednu dlouhou kapitolu románu. Dílo se ale dočkalo šťastného konce a vy se můžete podívat, jak se dá bydlet v české krajině moderně a s dobrým pocitem.

Dům z venku nevypadá až tak prostorný, jaký ve skutečnosti je Foto: Dům z venku nevypadá až tak prostorný, jaký ve skutečnosti je; foto: Pavel Plánička/3+1 architekti

I když se zdá, že jde jen o přestavbu nějaké již dříve zde zasazené budovy, pěkný dům vznikl jako novostavba. K opláštění byl ale využit kamenný materiál ze zbytků staré stodoly. Nejenže šlo o zajímavou úsporu v jedné z položek nákladů, ale hlavně jde vzhledově o velmi pěkné řešení.

Dům se se svým podlouhlým tvarem vztahuje k obci, jeho do výšky směřující okna však odkazují na blízký vrch a imaginárně nejspíš ještě výš. Úzké otvory pro denní světlo se možná zdají v dnešní době prosklených budov zbytečné. Jak ale sami uvidíte, vnášejí do vnitřního prostoru domu nezvyklou náladu. Dokonce v obývacím pokoji, jehož strop se částečně nachází až pod vrcholem střechy, vytváří slavnostní atmosféru. Ta se s pohybem slunce po obloze a intenzitou denního světla mění.

Strop obývacího pokoje je v jedné části (na fotce vpravo za gaučem) vytažen až ke krovu střechy Foto: Strop obývacího pokoje je v jedné části (na fotce vpravo za gaučem) vytažen až ke krovu střechy; foto: Pavel Plánička /3+1 architekti

Do domu se vchází ze dvora, kde na stavbu navazuje dřevěný přístřešek. V přízemí se nachází jídelna a kuchyně s obývacím pokojem. Jsou tu ale ještě dvě místnosti. Ložnice a dětský pokoj jsou umístěné nahoře, stejně jako větší koupelna. Na menší narazíte v přízemí.

Rodinný dům už při počátečním návrhu bral v potaz okolní přírodu a především to, že na rozdíl od bydlení ve městě lidé žijící mimo zastavěné aglomerace tráví mnohem více času venku. A jak by také ne. V místě podlouhlé novostavby je okolí opravdu nádherné a teď je zdobí i nový a příjemný rodinný domek.

(fis)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Jižní fasáda se otvírá do zahrady okny na celou výšku domu  Foto:

Dům v Řevnicích zaujme různě vysokými stropy

Střecha rodinného domu poblíž české metropole kopíruje funkci místností. Inspirovat se lze ale i účelně rozmístěnými vnitřními zónami nebo jedinečným propojením se zahradou.

Článek

Terasa spojuje obývací pokoj a kuchyni Foto:

Rodinný dům v Jílovišti slučuje zdánlivé protiklady díky důvtipným řešením

Jak chránit zahradu před silnicí a přitom nebránit ve výhledu? Velmi úzký a komplikovaný pozemek přiměl architekty hledat důvtipná řešení.

Článek

Atrium s dubovou terasou skýtá i bazének Foto:

Normalizační dům přestavěli k nepoznání

Dům měl kvalitní architektonický potenciál, proto po přestavbě vzniklo velmi zajímavé bydlení na skvělém místě v Praze.

reklama