reklama

Moderní konkurent vily Tugendhat? Stojí v Portugalsku

To je veranda, co? Kdyby vám foukalo na záda, zatáhněte si závěs. Zcela vpravo je prosklený vchod do bazénu Foto: To je veranda, co? Kdyby vám foukalo na záda, zatáhněte si závěs. Zcela vpravo je prosklený vchod do bazénuFoto: Pitágoras Group

Zvenku na sebe tato tmavě šedivá vila příliš neupozorňuje, uvnitř ale nabízí světlo a prostor.

Nechce se věřit, že něco takového je možné. Žít v souladu s přírodou obklopeni světlem a prostorem. Je to ale možné. Portugalské architektonické firmě Pitágoras Group se v projektu L123 House podařilo využít rozlehlý pozemek s poměrně velkou elevací a vznikl dům, který vás mile překvapí.

Může za to jednak nenápadná barva zabarveného betonu a jednak velká zeď místo plotu. Kdo má rád soukromí, určitě nebude proti. Jste li ale pozváni majiteli k návštěvě, oceníte, co se tu povedlo. Dům je jakoby rozdělen do několika hranatých tubusů a každý z nich má svůj účel.

Lanovka v noci nejezdí, takže nikdo nepovolaný do ložnic nekouká Foto: Lanovka v noci nejezdí, takže nikdo nepovolaný do ložnic nekouká. Foto: Pitágoras Group

Hned po vstupu do areálu domu tu máte garáž, vedle hlavní vstup do objektu, vlevo zajímavý svažující se zelený dvorek se stromy a prosklenou místnost (malou tělocvičnu) s vedlejším vchodem (spíš východem, chcete-li jít běhat).

Až si otřete boty o rohožku, vejdete do prvního patra budovy. Inu jsme na svahu. Odtud můžete nahlédnout do jednoho křídla, kde jsou tři ložnice s balkonem do dvorku a s velkou koupelnou, nebo se otočte mírně vlevo a vydejte se do společenské místnosti či pracovny a za ní hned do mini tělocvičny. Z té prosklené místnosti plné činek a „mučicích“strojů vede točité schodiště o patro níž, kde je pěkný krytý bazén.

Jídelna pro slavnostnější stolování. Vlevo vzadu je vidět ta malá pro rychlé jídlo. Za stěnou je kuchyň Foto: Jídelna pro slavnostnější stolování. Vlevo vzadu je vidět ta malá pro rychlé jídlo. Za stěnou je kuchyň. Foto: Pitágoras Group

Plavání ale nechme plavat a pojďme si dát něco dobrého do jídelny. To se budeme muset vrátit zpět ke vchodovým dveřím a sejít schody dolů do přízemí. Tady už na vás čeká rozlehlá místnost předělená přepážkami. Nejdříve projdete pěkným velkým obývákem a pak na samém konci jsou dvě jídelny, jedna velká a jedna menší spojená s velkou kuchyní.

Místo stěn tu převážně najdete velké prosklené plochy! A hned za nimi se nabízí výhled do údolí a nádherná veranda spojující část domu s jídelnou a obývákem s místností s bazénem. Jedním slovem ležérní nádhera, která láká k odpočinku.

Dům má i jednu zvláštnost – malý dvorek se stromy, který vede od terasy prudším stoupáním až nahoru ke vstupnímu prostoru do domu. Je to zkrátka pěkné a nepříliš běžné bydlení. Nicméně, jak sami vidíte, nic není nemožné. Jako inspirativní stavba může tento dům zažehnout pár nápadů na uspořádání nejedné stavby plánované pro svažitý terén.

 (fis)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Článek

Článek

Větší z koupelen dominuje kruhové zrcadlo pomyslně zaseknuté do dřevěné police ze staré fošny Foto:

Mladý pár si v Praze na Vinohradech zařídil byt inspirovaný Londýnem

Sprcha za drátosklem a nad umyvadlem police ze staré fošny?

reklama