Bydlení

29. dubna 2015 06:00

Markéta Zídková

Myčky zřejmě podporují rozvoj alergií u dětí. Lepší je mýt nádobí v dřezu

Může myčka zvýšit riziko alergie či astmatu u dětí? Podle švédské studie zveřejněné v časopise Pediatrics tomu tak je.

Studie ukázala, že v rodinách, kde myjí nádobí v dřezu, mají děti méně alergií. Mytí nádobí v ruce tak může podle studie zveřejněné v časopise Pediatrics snížit riziko rozvoje jak alergií, tak astmatu či exzémů. Tyto závěry souzní s tzv. hygienickou hypotézou, podle níž přemíra čistoty škodí a naopak když se děti setkají s malým množství mikrobů v raném dětství, podpoří to zdravý rozvoj jejich imunitního systému.

"Pouze jsme testovali vztah mezi způsobem mytí nádobí a rizikem alergií a závěry odpovídají hygienické hypotéze. Existují jiné studie, které ukazují, že mytí nádobí v ruce je méně efektivní v likvidaci mikrobů než mytí v myčce. Proto se domníváme, že mytí nádobí v ruce znamená vyšší expozicimikrobům, což způsobuje stimulaci imunitního systému a tím pádem méně alergií," citoval web http://consumer.healthday.com/ jednoho z autorů studie Dr. Billa Hesselmara, profesora alergologie v nemocnici Queen Silvia Children's Hospital v Göteborgu ve Švédsku.

Švédští vědci se dotazovali jednoho tisíce švédských rodin s dětmi ve věku sedmi a osmi let. Rodiče v dotazníku mimo jiné odpovídali na to, zda jejich děti trpí ekzémy nebo alergiemi, a na to, jak doma myjí nádobí. Ukázalo se, že v rodinách, které používají myčku nádobí, mají děti víc alergií než v rodinách, kde se nádobí myje ručně.

Jezte kvašáky a kysané zelí

Tak, kde se myje nádobí v ruce, mělo 23 procent dětí exzém a 1,7 procenta astma. Naproti tomu v rodinách s myčkou mělo 38 procent dětí exzém a 7,3 procenta astma. Nicméně z tisícovky rodin jen 12 procent nemá myčku, tedy myje nádobí v ruce.

Ve hře mohou být i další faktory. Například méně alergií mají děti, které mají více sourozenců nebo v rodinách, kde mají domácího mazlíčka. Také děti, které žijí na farmě či ty děti, které pravidelně (alespoň jednou měsíčně) konzumují fermentovanou zeleninu (kysané zelí, kvašáky) a lokální zemědělské produkty.

Tak zaplať pánbůh za to, že myčka neumyje zpravidla hrnce a spolu s prkýnky a dřevěnými vařečkami je člověk musí mýt v ruce.

(mar)

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také