reklama

Návod: Připravte si sami domácí jogurt bez chemie za pár korun

Domácí jogurt bez chemie Foto: Domácí jogurt bez chemieFoto: Thinkstock

Jogurt je neustále moderní potravina. Je to lahodný, lehce stravitelný a bohatý zdroj bílkovin.

Chutná skvěle, a pokud není nastavovaný všelijakými plnidly, jako je želatina a prostředky pro lepší chuť a delší trvanlivost, má výborné účinky na náš organismus. Dobře se nám po něm tráví a navíc jeho konzumací podporujeme naši obranyschopnost. Chcete-li mít váš jogurt pod kontrolou, vyrobte svůj vlastní. Máme pro vás jednoduchý návod.

Potřebné suroviny:

1 litr mléka pokojové teploty (nejlépe již tepelně ošetřené – třeba to známé v krabici)

1 bílý neochucený jogurt (s živými bakteriemi a nejlépe ten, který není trvanlivý) nebo mlékárenská kultura např. bulharský bifido jogurt nebo jogurtová kultura řeckého typu TY39 (nakoupíte je v některých lékárnách a prodejnách zdravé výživy).

Jogurt chutná hlavně s ovocem. K doslazení zkuste použít med, je to výtečné.  Foto: Jogurt chutná hlavně s ovocem. K doslazení zkuste použít med, je to výtečné. Foto: Sprig-of-thyme.com

Připravte si také:

Hrnec na mléko (Můžete použít i dva hrnce, jeden menší, v němž bude mléko, vložíte do většího, kde necháte vřít vodu a tím se ten menší s mlékem postupně zahřeje.) Případně obyčejný hrnec, jen nenechte mléko připálit.

Uzavíratelné skleničky, nejlépe již vyvařené.

Použijete-li mlékárenskou kulturu, tak ještě menší nádobu na její rozmíchání s trochou vlažného mléka

Teploměr na vaření (máte-li)

Postup (příprava z jogurtu):

1) Mléko ohřejeme na cca 30 °C–35 °C. Pokud použijeme čerstvé mléko z mlékomatu, nejdříve ho musíme zbavit veškerých nevhodných bakterií, ohřejeme ho tedy na cca 85 °C (pokud máte teploměr na vaření) nebo tak, aby se na něm začal tvořit škraloup. Před bodem varu jej stáhneme z plotny. Následně necháme vychladnout na cca 30 °C–35 °C a škraloup odstraníme.

2) Pak přidáme 1 vrchovatou lžíci koupeného bílého jogurtu a v mléce jej pořádně rozmícháme.

3) Směs nalijeme do čistých uzavíratelných sklenic, nejlépe vyvařených. Hned po nalití je zašroubujeme.

4) Náš domácí jogurt necháme zrát cca 8 hod. někde v teple. Můžete jej dát do postele a přikrýt přikrývkou nebo zabalit do ručníků.

Postup (příprava z mlékárenské kultury)

1) Mléko ohřejeme stejným způsobem jako při přípravě z jogurtu, avšak na trochu vyšší teplotu, cca 50 °C. U neošetřeného mléka z mlékomatu opět na cca 85 °C a pak necháme zchladnout na cca 50 °C.

2) Do menší skleničky vlažného mléka si dáme potřebné množství bakterií podle návodu na balení mlékárenské kultury a rozmícháme.

3) Tuto směs vlijeme do teplého mléka, promícháme a opět nalijeme do uzavíratelných skleniček. Jogurt v nich necháme někde v teple zrát cca 8 hodin.

Bílý jogurt, který si doma necháte uzrát, můžete dotvořit dalšími ingrediencemi. Foto: Bílý jogurt, který si doma necháte uzrát, můžete dotvořit dalšími ingrediencemi.Foto: Sprig-of-thyme.com

To, že je jogurt tak akorát, poznáte nejen podle toho, že už uplynulo nejméně 8 hodin, ale také podle vůně, jež by měla být mírně nakyslá, a podle hustší krémové struktury. Dobrou chuť.

(fis)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Chcete-li skutečně dobrý domácí jogurt, pak jako startér zrání využijte čerstvý „živý“ bílý jogurt s co nejkratší dobou trvanlivosti. Foto:

Jak si připravit domácí jogurt? Plus přehled jogurtovačů

Léto je jako stvořené k mlsání něčeho chutného a hlavně chladivého. A když nechceme ani moc přibrat, pak určitě přijde vhod dobrý jogurt. Vyrobit si ho doma není příliš...

Článek

Babičky se musely obejít bez lednice a mrazáku Foto:

Citron v rýži, maso v kávě aneb bizarní triky našich prababiček

Citrony vložte v papírovém ubrousku do lahve, na kterou položíte talíř a láhev otočte. I takové byly praktiky našich prababiček, jak uchovat ovoce čerstvé. Některé postupy...

Článek

Brambory jsou vítaným zdrojem vitamínů a minerálů Foto:

Brambory jsou zázrak: Štáva z nich vymačkaná uzdraví žaludek, vyléčí paradentózu a pomáhá při rakovině

Bramborová šťáva dokáže zázraky. Plodina chudých, která se vždy dočkala uznání až v období hladu, v sobě skrývá nepoznané dovednosti. Šťáva z brambor dokáže pomoci při...


reklama