reklama

Nemoderní ubikaci u moře přebudovali na pohodlné letní sídlo

1 Že by šlo o horskou chatu? Kdepak, nacházíme se v bytě s výhledem na moře v jednom známém portugalském letovisku Foto: 1 Že by šlo o horskou chatu? Kdepak, nacházíme se v bytě s výhledem na moře v jednom známém portugalském letoviskuFoto: José Campos Photography / Pitágoras Group

Přestavět vybydlený byt na příjemné sezonní bydlení nemusí být až tak těžké. Když ale chcete, aby i váš letní pobyt probíhal v pěkném upraveném prostředí, pak jsou už nároky o něco výš. Podívejte se, jak se taková věc zdařila v jednom portugalském letovisku.

Městečko Póvoa de Varzim naleznete na severu Portugalska kousek nad slavným Portem. Má své starobylé útulné centrum, ale pochopitelně u pobřeží i šňůru modernějších budov nabízejících letním hostům pohodlné ubytování. V jednom z nich se nalézá i náš dnešní byt, do něhož vás zveme na návštěvu.

Takhle to tu vypadalo před tím. Řekněte sami, že je dobře, že vpravo na obrázku levá příčka zmizela, že? Foto: Takhle to tu vypadalo před tím. Řekněte sami, že je dobře, že vpravo na obrázku levá příčka zmizela, že?, Foto: José Campos Photography / Pitágoras Group

Svým vzhledem už dávno nedostačoval modernějším estetickým nárokům a bylo jej třeba zrekonstruovat. Cíl byl jasný – letní byt pro širší rodinu nebo menší skupinu přátel. Rozloha bytu by tomu odpovídala – 95 m2. Proporce ale nikoliv. Bylo třeba podlouhlý byt, kde asi nejkrásnějším místem byla terasa s výhledem na moře, trochu přebudovat a dát mu současný osobitý styl.

S takovým úkolem se poprali v portugalské architektonické firmě Pitágoras Group. Její architekti a designéři odstranili zbytečné příčky a vytvořili tak prostorný společenský prostor v podobě obývacího pokoje s kuchyní a lodžií s výhledem na moře a pak několik menších soukromých prostor. Nejedená se totiž jen o dvě ložnice, ale také o menší výklenek s palandou, jenž se dá oddělit od chodby závěsem.

Propojená kuchyň a pokoj z předešlého historického snímku v nové podobě je rozhodně útulnější prostředí, než „kukaně“ z před několika let Foto: Propojená kuchyň a pokoj z předešlého historického snímku v nové podobě je rozhodně útulnější prostředí, než „kukaně“ z před několika let. Foto: José Campos Photography / Pitágoras Group

Nejvíc ale jistě každého návštěvníka překvapí, jaký design byl zvolen pro hlavní společné místnosti. Obložení dubovým dřevem bychom asi v přímořském letovisku nečekali. Možná spíš někde na severu od nás. Jak ale sami v galerii uvidíte, jde o vkusné řešení. Pomáhá navíc zabydlet jinak poměrně prázdný a jednoduše pojatý prostor a jeho členění. Pojďte tedy s námi prozkoumat, jak se také dá bydlet u moře... pardon... přímo u Atlantského oceánu.

(fis)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Obývací pokoj není ve skutečnosti až tak rozlehlý, zrcadla a výhled na moře jej ale příjemně zvětšují Foto:

Harmonie z Rumunska. Když se spojí Černé moře a chlad severu

Kdo bydlí v cizině, rád si něčím pěkným svůj domov připomene.

Článek

Dům jistí ocelové skoby Foto:

Žili byste v domě, který visí na hraně útesu?

Máte rádi život na hraně? Tak toto je přesně dům pro vás!

Článek

Stavba využívá principy pasivního domu Foto:

U pyramid v Gíze vyroste milionářská rezidence inspirovaná korálovými útesy

Obytný komplex bude sofistikovanou technologickou stavbou.

reklama