reklama

Nenechávejte proso jen ptáčkům, zobejte taky! Je bez lepku a k tomu zásadotvorné

Pokud jáhly nepoužíváte v kuchyni pravidelně, tady je několik důvodů, proč to změnit Foto: Pokud jáhly nepoužíváte v kuchyni pravidelně, tady je několik důvodů, proč to změnitFoto: Thinkstockphotos

Neloupané proso ptáčkům samozřejmě ponechte, to loupané, tedy jáhly, ale konzumujte co nejvíce. Prospějete tak svému žaludku, nehtům, vlasům, ale i linii a nervům.

Naši dávní předci se v kuchyni bez jáhel neobešli, naopak je baštili ve velkém – byly levné a výborně zasytily. Jenže postupem času se na drobné žluté kuličky začalo trochu zapomínat, hlavně kvůli rýži a bramborám. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a velice dobře stravitelné. Jsou jedinou zásadotvornou obilovinou, navíc obsahují zdraví prospěšnou vlákninu, minerální látky a vitamíny, i proto se k nim v současné době začínáme vracet. Kromě jáhel samotných, které nabízí většina supermarketů a které mají v kuchyni téměř univerzální využití, je k dostání i jáhlová mouka, ze které mohou i lidé s bezlepkovou dietou péct sladké dezerty nebo palačinky, případně s ní zahušťovat polévky a omáčky. V prodejnách se zdravou výživou seženete i jáhlové vločky (daleko drobnější než vločky ovesné), které jsou také vhodné k zahušťování, ale i do kaší nebo jako přídavek do müsli.

Jáhly, tedy loupané proso seté, by neměly chybět v žádné kuchyni. Foto: Jáhly, tedy loupané proso seté, by neměly chybět v žádné kuchyni.Foto: Thinkstockphotos

Malá kulička s velkou silou

Pokud jáhly nepoužíváte v kuchyni pravidelně, tady je několik důvodů, proč to změnit. Obsahují poměrně dost železa, takže jsou vhodné pro lidi trpící chudokrevností. Kromě železa z jáhel doplníte i fosfor, který je dobrou prevencí únavy a depresí, a křemík, který je ideální k udržení zdravých vlasů, zubů a nehtů. Jáhly dále obsahují hořčík, mangan a vitamíny skupiny B a, jak už bylo řečeno, jsou vhodnou potravinou při bezlepkové dietě, ale jsou doporučovány i alergikům, cukrovkářům nebo lidem trpícím trávicími problémy nebo kožními chorobami.

Jáhly skladujte v suchu, chladu a temnu a nikdy příliš dlouho, mohou žluknout.  Foto: Jáhly skladujte v suchu, chladu a temnu a nikdy příliš dlouho, mohou žluknout. Foto: Thinkstockphotos

Našli jsme pro vás

Recept na bezlepkové jáhlové knedlíčky

Budete potřebovat: 1 hrnek jáhel, 2,5 hrnku vody, sůl, pohankovou mouku; Příprava: Jáhly propláchněte a dejte vařit zhruba na 20 minut, na začátku vaření je mírně osolte. Uvařené a vychladnuté jáhly poprašte pohankovou moukou, dosolte a vypracujte tuhé těsto. Z něj poté vytvarujte šišky, nočky nebo kuličky a povařte v horké osolené vodě. Počkejte, až knedlíčky vyplavou nahoru, případně jeden knedlíček rozkrojte, abyste měli jistotu, že je příloha uvařená i vevnitř. Jáhlové knedlíčky jsou výbornou alternativou klasických bramborových nebo houskových knedlíků, vyzkoušet je můžete například s omáčkou nebo smaženou cibulkou.

Jáhly stokrát jinak

Než se pustíte do vaření jáhlových specialit, měli byste vědět, že při dlouhém a nesprávném skladování jáhly (ale samozřejmě i jáhlové vločky a mouka) žluknou. Důkladněji než při nákupu většiny jiných potravin hlídejte dobu minimální trvanlivosti a doma je skladujte v suchu, temnu a chladu, ideálně ve spíži nebo důkladně uzavřené v lednici. Jáhly jsou výborné jako příloha, úplně v pohodě s nimi nahradíte rýži, ale i drobnější těstoviny například v zeleninových salátech nebo v polévkách. Základní recept na přípravu jáhel zní: jáhly třikrát spařte horkou vodou a potom propláchněte vodou studenou, tak totiž předejdete případné hořkosti. Jeden díl jáhel zalijte dvěma díly vody a vařte bez míchání na mírném ohni zhruba 15 minut. Chutné jsou jáhlové kaše nasladko i naslano (ty vařte v trochu větším množství vody nebo mléka), nákypy, knedlíčky, pomazánky i sladké dezerty, z nichž nejznámější je tradiční jáhelník.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Brambory jsou vítaným zdrojem vitamínů a minerálů Foto:

Brambory jsou zázrak: Štáva z nich vymačkaná uzdraví žaludek, vyléčí paradentózu a pomáhá při rakovině

Bramborová šťáva dokáže zázraky. Plodina chudých, která se vždy dočkala uznání až v období hladu, v sobě skrývá nepoznané dovednosti. Šťáva z brambor dokáže pomoci při...

Článek

Patříte k milovníkům červené řepy? Není divu, tahle zelenina se znovu vrací do našich kuchyní. Možná ale nevíte, jak si poradit se stopami, které dokáže zanechat na vašem oblečení Foto:

Jak vyčistit skvrny od červené řepy? Máme 5 vyzkoušených tipů

Červená řepa – pro někoho stále živá a neradostná vzpomínka na jeden z oblíbených hitů školní jídelny, pro jiného výzva, jak tuto super zdravou kořenovou zeleninu co...

Článek

V naší kuchyni není tato zelenina zcela doceněna. Přitom jde o zásobárnu důležitých vitaminů a minerálů. Foto:

Fazole jsou nedoceněná zelenina s vysokým obsahem vitaminů a minerálů

Jen málo druhů zeleniny přináší takový užitek jako fazole. I když máme třeba jen mini zahrádku, můžeme je na ní pěstovat v pyramidě po celý rok. Navíc můžeme zakrýt...


reklama