reklama

Podívejte se, jak se žije v továrně na čokoládu

Výsledný dojem je velmi útulný Foto: Výsledný dojem je velmi útulnýFoto: Homepolish

Dvojice hledala společný styl při zařizování loftu v průmyslovém stavení. S pomocí přivolaného designéra se jí to podařilo.

Designér Steven Santosuosso ze studia Homepolish dostal zvláštní zakázku. Pár, který se rozhodl žít v jedné bývalé továrně na čokoládu v Bostonu, mu donesl několik svých oblíbených věcí. „Byl to jejich první společný byt. Věci, které mi přinesli, ovšem měli každý ve svém bytě a chtěli po mě, abych jim pomohl najít společný styl pro jejich nový domov,“ popisuje designér.

Dojem fabriky zachovali

Podlouhlá místnost v přední části domku slouží jako obývací pokoj s jídelnou. Dvě z cihlových stěn nejsou omítnuté a v původním stavu upomínají na průmyslovou povahu stavby. Jenže klienti se ze všeho nejdřív ptali právě na to, zda by neměli holé stěny omítnout. To designéra překvapilo, majitelé loftů si na rustikálním výrazu holých cihlových zdí často zakládají. I v tomto případě, kdy starší zdivo doplňují novější vyzdívky starého ocelového vstupu, neomítnuté zdi podtrhují jedinečný ráz těchto prostor. Proto designér doporučil zdi ponechat v původním stavu.

I umístění drátěného regálu a stolku připomínajícího zkamenělé dřevo má své opodstatnění. Dřevo koresponduje s podlahou a stropem. Kov se zas hodí do průmyslové budovy a v tomto případě ani nezakrývá cihlovou stěnu.

Teplé barvy potřebovaly zchladit

Na lavičce stojící květináče jsou také mimo dosah francouzského buldočka Mila, který je jinak s oblibou žere Foto:

„Červené cihly a dočervena laděný strop potřebovaly zchladit něčím modrým,“ objasňuje Santosuosso. Také koberec vymezující sezení svou barvou upomíná spíše na led než na oheň.

Nové polštáře na gauči mají i důležitou estetickou funkci. „Geometrickým potiskem kontrastují s rustikálním výrazem prostor,“ vysvětluje designér. To zvoleným obrazem si už tak jistý není. „Věšet malbu na holou cihlovou zeď je pokaždé kámen úrazu. S výběrem jsme si proto nedělali těžkou hlavu,“ upřesňuje, proč vytipoval levný kus, který majitelé později případně vymění za jiný.

Slintající stvůře vzdoruje odolný materiál

Jeden z klientů má v oblibě domácí rostliny, a tak pro něj Santosuosso pod jedním z oken postavil několik kytek. „Jsem nadšený z toho, jak skrz ně prosvítá slunce a vykresluje stíny listů na podlahu, kde vypadají jako větve stromů,“ pochvaluje si dílo. Na lavičce stojící květináče jsou také mimo dosah francouzského buldočka Mila, který je jinak s oblibou žere.

Milo také předurčil volbu materiálů a povrchových úprav. „Jakmile je v bytě pes, hned jdu po odolných materiálech,“ nastiňuje designér, kterému záleží na tom, aby zařízení vzdorovalo drápům i slinám.

 

Tento loft má jen 75 m². Podle designéra Stevena Santosuossa, který jej zařizoval, ale nejde o rozlohu místnosti, nýbrž o to, jaký dojem prostoru vyvolává

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Obývací část od zbytku bytu oddělují i podsvícené stropní štukové lišty Foto:

Chlapský loft skvěle vytvořil prostor pro popíjení s přáteli

Loft od slovenských architektů zdůrazňuje, že v něm bydlí muž.

Článek

Článek

Žádné načančané přeplácanosti. Tady vládne muž Foto:

Syrový loft z továrny na sušenky

Továrna na sušenky National Biscuit Company v oblasti West Loop na předměstí Chicaga má novou funkci. Dvoupodlažní loft situovaný ve vrchním patře této průmyslové budovy...

reklama