reklama

Ponurý a stísněný řadový domek proměnili k nepoznání

Prostorná místnost s vytouženým denním světlem kompenzuje limity stávajícího domu Foto: Prostorná místnost s vytouženým denním světlem kompenzuje limity stávajícího domuFoto: Katherine Lu

Kdysi malý a ponurý řadový domek v Sydney po rekonstrukci díky důmyslně navržené přístavbě skýtá prostor pro moderní bydlení.

O tradiční řadové domky v Sydney je na trhu velký zájem i přesto, že jsou často malé a ponuré. Na následující realizaci ve vyhledávané čtvrti Paddington je vidět, jak řadový dům nechali proměnit majitelé, kteří se s nedostatkem místa i denního světla nehodlali smířit. Oslovené architekty z ateliéru Architect Prineas pověřili zásadní proměnou domu s cílem rozšířit jej o co možná nejlépe využitelnou obývací částí s kuchyní a jídelnou.

Malé prostranství před jídelnou s podiem zve k venkovnímu posezení Foto: Malé prostranství před jídelnou s podiem zve k venkovnímu posezeníFoto: Katherine Lu

Přibyla přístavba

Stávající řadový dům po kompletní renovaci rozšířili ze zadní strany o přístavbu. Mezi původní a novou část domu autoři projektu umístili světlík, přičemž obě části spojuje prosklená chodba. Současný střed domu je díky tomuto řešení světlý. Zmíněná chodba zároveň představuje určitý předěl mezi starým a novým.

Přání splněno

Přáním majitelů po větším a světlejším interiéru architektky Luisa Camposová a Eva-Marie Prineasová vyhověly i otevřenou kuchyní propojenou s jídelnou a současně i obývací zónou.

Světlík mezi starým domem a přístavbou představuje předěl mezi starým a novým Foto: Světlík mezi starým domem a přístavbou představuje předěl mezi starým a novým. Foto: Katherine Lu

 

Decentní provedení

Ve snaze provázat přístavbu s domem i esteticky autorky projektu napříč celým interiérem pracovaly s jen omezenou paletou převážně světlých barevných tónů. Zvelebit nezapomněly ani zbývající kousek zahrady. Malé prostranství před jídelnou s podiem ve tvaru písmene L je ideální k pořádání zahradní slavnosti nebo jen k venkovnímu posezení.

Autor projektu: Architect Prineas

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Přístavba bungalovu má kvůli nízkému rozpočtu nejjednodušší možnou konstrukci Foto:

Světlá přístavba s velkými okny proměnila ponurý bungalov v příjemný domov

Obyvatelé bungalovu v kalifornském stylu z 30. let si objednali proměnu svého obydlí a těšili se na velkou kuchyni. Ve zrekonstruovaném domě a jeho přístavbě našli, co jim...

Článek

První setkání s touto stavbou bývá matoucí Foto:

Švédská chata se tváří jako jalovcový háj

Vinylová fasáda chaty na švédském ostrově je potištěná motivem stálezeleného jehličnanu. Budí tak zdání zrcadlového odrazu okolní krajiny.

Článek

reklama