reklama

Pořádně vykydáno: Moderní byt zařídili přímo ve vepříně!

Původně zde žilo 300 vepříků, dnes si zde venkov vychutnává starší manželský pár Foto: Původně zde žilo 300 vepříků, dnes si zde venkov vychutnává starší manželský párFoto: Mißfeld Kreß Architekten BDA

Smělí majitelé proměnili s pomocí vynalézavých architektů páchnoucí chlév na velkorysý moderní byt.

„Majitelé měli dost odvahy i fantazie na to, aby si v prázdném prasečáku představili svůj nový domov,“ popisuje nutný předpoklad k svéráznému projektu architekt Tobias Mißfeldt. Po přestavbě se hospodářské stavení proměnilo v účelně řešený atraktivní byt s plochou 220 m², v němž po prasatech není široko daleko ani vidu, ani slechu.

Stavení se nachází na pozemku o rozloze 1000 m² v osadě Husby poblíž Flensburgu ve Šlesvicko-Holštýnsku, na němž majitelka vyrůstala. Za vepřínem je usedlost jejích rodičů. Pár ve středním věku – lékařka a její partner daňový poradce, chtěli přesídlit na venkov. Po léta nevyužívaný vepřín se proto nabízel jako základ jejich nového domova.

Zdivo z pálených cihel zedníci obestavěli předsazenou zdí ze žlutých dánských cihel. Lépe to vypadá a také účinněji izoluje Foto: Zdivo z pálených cihel zedníci obestavěli předsazenou zdí ze žlutých dánských cihel. Lépe to vypadá a také účinněji izolujeFoto: Mißfeld Kreß Architekten BDA

Přízemní stavení s rovnou střechou stavaři očistili na základní stavbu – odstranili z něj chlívky, položili novou podlahu, zvětšili okna a vnitřní prostory rozdělili pomocí vestavěných oddílů z břízy. Obvodové zdi vepřína tedy zůstaly, zdivo z pálených cihel ovšem zedníci obestavěli předsazenou zdí ze žlutých, z Dánska dovezených cihel. „Nejenže to lépe vypadá, ale silnější zdivo také lépe tepelně izoluje,“ vysvětluje architekt. Také střechu stavaři řádně zaizolovali a osadili fotovoltaickými panely.

Velkými prosklenými plochami se otvírá výhled do nezastavěné krajiny – což je i důvod, proč majitelé přesídlili z městského bytu do vepřína Foto: Velkými prosklenými plochami se otvírá výhled do nezastavěné krajiny – což je i důvod, proč majitelé přesídlili z městského bytu do vepřínaFoto: Mißfeld Kreß Architekten BDA

Ještě rozsáhlejších úprav pak doznal interiér. Původní kamennou podlahu nahradili betonem, do něhož položili rozvody topení. To má tu výhodu, že obyvatelé chodí po teplé podlaze, v místnostech nezabírají prostor žádná topná tělesa, a navíc takové podlahové topení má velkou setrvačnost, protože masa betonu teplo dobře akumuluje.

Majitelé chtěli zachovat ráz jednolitého prostoru – tak jako to bývalo v čase vepřína. Dům proto ani dnes nemá kromě nosných žádné jiné zdi. Namísto zděných příček prostor starého chléva dělí již výše zmíněné oddíly resp. moduly z březového dřeva. Úzké chodby mezi nimi pak odkazují na původní chodbu mezi kotci. Boxy ukrývají komoru a WC a v místnostech mezi nimi je na jednom místě ložnice a jinde zas prostor s regály.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

"Věřte svým instinktům a zařiďte si domov tak, jak vám to vyhovuje," říká Eimear Nic an Bhaird z Dublinu Foto:

Majitelka bytu miluje design. A ještě k tomu retro

Pojďte si s námi projít domek z 30. let v Dublinu. Možná že ne všechno je přenosné do české kotliny, ale jedna věc určitě: Majitelka se nebála vytvořit si místo podle...

Článek

reklama