reklama

Před a po: Designéři nádherně zútulnili nevlídný byt

Změna bytu proměnila i život jeho obyvatele. Ten se nyní doma cítí tak dobře, že si tam začal zvát přátele Foto: Změna bytu proměnila i život jeho obyvatele. Ten se nyní doma cítí tak dobře, že si tam začal zvát přáteleFoto: Vintagency

Když to sami nezvládnete, spojte se s odborníkem.

Mladý podnikatel byl se svým zrenovovaným bytem ve starém berlínském domě v zásadě spokojen, ale cítil, že mu chybí styl. Oslovení designéři interiérů zaměření na dobový nábytek mu pomohli vyřešit jeho designové dilema a v krátkém čase proměnili prostory ve stylový domov.

Mladý podnikatel bydlel v typickém starém berlínském bytě. Vysoké stropy a rozměrná okna zajišťují v pokojích spoustu vzduchu a světla. Nově malované bílé stěny a zbroušená prkenná podlaha dojem solidního bydlení ještě posilovaly, ale přesto byt neměl ani za mák příjemnou atmosféru. Majitel při hledání řešení narazil na Maju van der Linden a Rosaria Bonu z Vintagency, kteří navrhli levný způsob, jak byt zlidštit.

Zrenovovanému bytu v zásadě nic nechybělo – snad jen někdo zkušený, kdo prostor oživí nápaditými a pasujícími barevnými odstíny Foto: Zrenovovanému bytu v zásadě nic nechybělo – snad jen někdo zkušený, kdo prostor oživí nápaditými a pasujícími barevnými odstíny. Foto: VintagencyLožnice byla redukovaná na pouhý účel Foto: Ložnice byla redukovaná na pouhý účel. Foto: Vintagency

Textilie nepředstavují žádné velké náklady, a přesto zjednají zásadní proměnu Foto: Textilie nepředstavují žádné velké náklady, a přesto zjednají zásadní proměnu. Foto: Vintagency

Podnikatelův dvoupokojový byt sloužil k přenocování, ke skladování svršků a příležitostně k práci. V ložnici převažovaly tmavé barvy. Směs šedých a černých textilií a hnědé postele působily nevlídně, ložnice byla redukovaná na pouhý účel. „Chyběl smysl pro detail,“ shrnula kámen úrazu Maj van der Linden.

Bylo zjevné, že tento byt i domácí si zaslouží něco lepšího. I on při návštěvě designérů nakonec sám rád musel uznat, že jeho byt nepůsobí nikterak vstřícně. Sám nejprve pomýšlel na změnu v industriálním stylu, který ho zaujal u jiných projektů zmíněného studia. Jenže to mu znalci rozmluvili. „Betonové zdi ani mazanina na podlaze by se k povaze bytu v tomto starém domě nehodily,“ vysvětluje van der Linden. Takže hledali jiné řešení, o němž věděli zprvu jen to, že má být levné a snadno proveditelné.

Šedomodrou stěnou designéři zohlednili klientovy sympatie k industriálnímu stylu. „Klienty k projektům rádi zveme. Nakonec to jsou oni, kdo se v daném místě mají cítit dobře,“ popisuje přístup studia designérka. Tento zákazník se zapojil do diskuse o odstínech malby a vymalovaný vzorový obdélník se mu natolik líbil, že jej na zdi ponechal v původní podobě.

Změna bytu proměnila i život jeho obyvatele. Ten se nyní doma cítí tak dobře, že si tam začal zvát přátele.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

„Se zařizováním bytu jsem neměl žádnou zkušenost, časem jsem v něm ale objevil spoustu paralel k umělecké tvorbě,“ popisuje choreograf Foto:

Svěží zelená barva roztančila útulný byt

Po letech kočovného života se mladý choreograf rozhodl usadit a zařídil si svůj „meditační“ byt na klidném místě.

Článek

Sklad designérku ihned zaujal umístěním v rohu domu s okny na dvě světové strany, jimiž dovnitř pronikala spousta denního světla Foto:

Inspirace: Útulný byt ve skladu pneumatik

Designérka interiérů proměnila starý sklad pneumatik v osobitě zařízený loft pro tříčlennou rodinu i její početné návštěvy.

reklama