reklama

Před a po: Starou hospodu o 200 m² přeměnili na útulný loft

Ve starém domě vznikl luxusní prostorný loft pro bezdětný pár z Mnichova Foto: Ve starém domě vznikl luxusní prostorný loft pro bezdětný pár z MnichovaFoto: Studio Swen Burgheim

200 metrů velký prostor se proměnil v bydlení. Vysoké stropy dávají tušit, že byl původně určen k něčemu jinému, ale jinak je díky vhodnému náybtku velmi útulný.

Berlínská hospoda s podivným názvem Schluckspecht (Ptáček napijáček) byla po 20 letech existence na prodej. Plán, jak naložit s 200 metrů velkým prostorem, se urodil v hlavě architekta, který tyto prostory důvěrně znal.

Na fotce inzerátu se skvěla fasáda památkově chráněného domu ve čtvrti Friedenau. „Okamžitě jsem ji poznal, pár mých kamarádů tam dokonce dělalo číšníky,“ vypráví architekt Swen Burgheim. Ten právě procházel realitní servery, kde hledal byt pro jeden pár z Mnichova. „Klienty jsem ihned kontaktoval a pověděl jim o tomto velkorysém šarmantním prostoru,“ popisuje Burgheim. Dvojice zájemců už den po prohlídce podepsala kupní smlouvu. Burgheim nato spustil půlroční rekonstrukci, která nemohla začít jinak než vybouráním příček.

Velký prostor loftu architekt prosvětlil i tím, že nechal strhnout stropní podhledy Foto: Velký prostor loftu architekt prosvětlil i tím, že nechal strhnout stropní podhledyFoto: Studio Swen Burgheim

Majitelé původně chtěli podkrovní byt. Přízemní prostor se jim ale natolik zalíbil, že od původního plánu upustili. Při rekonstrukci stavitel nechal odstranit i stropní podhledy, čímž se zvýšil strop o 1,5 metru na 5,2 metru. K tomu, aby bytem lépe prostupovalo světlo, vsadili do zdi mezi kuchyní a obývacím pokojem velké okno ve stylu průmyslových budov. Při hluku či kvůli výparům z kuchyně lze zavřít nově osazené křídlové dveře. „Při rekonstrukci se pokaždé snažím zůstat v době, kdy dům stavěli. Ty dveře jsou sice nově osazené, ale jde o staré původní kusy,“ dušuje se Burgheim.

Ve snaze byt prosvětlit vsadili stavitelé do zdi mezi kuchyní a obývacím pokojem velké okno ve stylu průmyslových budov Foto: Ve snaze byt prosvětlit vsadili stavitelé do zdi mezi kuchyní a obývacím pokojem velké okno ve stylu průmyslových budovFoto: Studio Swen Burgheim

Podobně se postaral o původní rámy výlohy, které nechal vyjmout a opískovat. Následně do nich vsadil nová okna. Díky tomu okna do ulice ladí i s výše zmíněným starým oknem mezi kuchyní a další místností. „Většina architektů postupuje zvenku dovnitř. Já naopak. Nemovitosti maximálně uzpůsobuji životnímu stylu jejich obyvatel. Pokud například rádi vaří, věnuji zvláštní zřetel kuchyni, která se stává ústřední místností,“ vysvětluje Swen Burgheim.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Převaha pečlivě rozestavěných uměleckých zvláštností bez praktického využití nabízí otázku, jak asi tento prostor vypadá v reálném životě Foto:

Z bývalé obilnice vznikl osobitý loft uprostřed Amsterodamu

Příčky v tomto amsterodamském loftu neexistují. Jenom závěsy. Stačilo by vám to?

Článek

Článek

Žádné načančané přeplácanosti. Tady vládne muž Foto:

Syrový loft z továrny na sušenky

Továrna na sušenky National Biscuit Company v oblasti West Loop na předměstí Chicaga má novou funkci. Dvoupodlažní loft situovaný ve vrchním patře této průmyslové budovy...

reklama