reklama

Připravte si přepuštěné máslo. Už naše prababičky věděly, že patří do kuchyně

Přepuštěné máslo zlepšuje chuť a stravitelnost připravovaných pokrmů Foto: Přepuštěné máslo zlepšuje chuť a stravitelnost připravovaných pokrmůFoto: iStock

Je skvělé na smažení při vysokých teplotách a vydrží daleko déle než klasické máslo.

Ke vzpomínkám na babičku patří i kastrůlek s rozpuštěným máslem, který měla neustále v kuchyni nebo ve špajzu. Jako dítě mě to zaujalo, hlavně proto, že moje máma už máslo v této podobě vůbec nepoužívala. Až po letech jsem díky kuchařským knihám a odborníkům na výživu zjistila, že babička používala přepuštěné máslo.

Zázrak, který vydrží

Dnes se dá přepuštěné máslo koupit v prodejnách se zdravou výživou pod exoticky znějícím názvem ghí. To odkazuje na indickou ájurvédu, která o něm hovoří jako o skvělém elixíru života. Ať už je řeč o přepuštěném másle, nebo ghí, máme na mysli mléčný tuk bez vody a mléčné bílkoviny. Nežlukne jako běžné máslo, můžeme ho skladovat i při pokojové teplotě, nejlepší je ale chladnější a tmavý špajz, kde ghí vydrží i několik měsíců. Můžeme ho bez obav použít i při smažení a pečení, nepřepaluje se totiž ani při teplotách 200 až 250 °C.

Ghí je výbornou alternativou másla a olejů při vaření, pečení, restování a smažení. A dá se namazat i na chleba Foto: Ghí je výbornou alternativou másla a olejů při vaření, pečení, restování a smažení. A dá se namazat i na chlebaFoto: iStock

Je libo namazat?

Přepuštěné máslo krásně voní, má zlatavou barvu a jemnou nasládlou chuť, obsahuje řadu minerálů, vitamíny A, a E, zlepšuje stravitelnost a chuť připravovaných potravin. Použít se dá všude, kde máme rádi klasické máslo, výborné je v polévkách nebo při přípravě zeleniny, vhodné je dokonce i k namazání na pečivo. A nejenom na pečivo, přepuštěné máslo má totiž hojivé účinky, takže obklady z něj se používají na rozpraskanou či poraněnou kůži.

Tenhle zázrak se nepřepaluje a navíc si zachová původní kvalitu i řadu měsíců Foto: Tenhle zázrak se nepřepaluje a navíc si zachová původní kvalitu i řadu měsícůFoto: iStock

Koupit nebo připravit?

Jak už bylo uvedeno, ghí je běžně k dostání v prodejnách se zdravou výživou. Jeho cena se pohybuje kolem 130 korun za 220 ml. Přepuštěné máslo si ale můžeme vyzkoušet připravit sami, ideální je to například v případě, když nakoupíme více másla, než jsme schopni zkonzumovat a bojíme se, že se nakonec zkazí. Nepotřebujeme na to vlastně skoro nic – kromě másla ještě vhodný hrnec, čistou uzavíratelnou sklenici na uskladnění a cedník či plátýnko.

Hotové přepuštěné máslo přecedíme do připravené sklenice, necháme úplně zchladnout a uzavřeme Foto: Hotové přepuštěné máslo přecedíme do připravené sklenice, necháme úplně zchladnout a uzavřeme. Foto: iStock

Jak správně přepouštět

Máslo dáme do hrnce a pomalu, na mírném plameni ho zahříváme. Průběžně odpařujeme vodu a odebíráme bílou pěnu a sraženiny, které se objeví na povrchu. Čtvrtkilogramová kostka másla by se měla vařit zhruba 15 minut, s množstvím másla se doba přípravy prodlužuje. Dáme si opravdu záležet, abychom tuk nepřipálili, správně přepuštěné máslo má zlatavou, ne nahnědlou barvu. Obsah hrnce necháme trochu zchladnout a potom ho přelijeme přes nerezový cedník nebo plátýnko do připravené sklenice.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Do vlastního polévkového koření dejte to, co máte rádi Foto:

Vyrobte si vlastní polévkové koření. Bez hromady soli a chemie

Připravit si domácí dochucovací směs z oblíbené zeleniny a bylinek je tak jednoduché…

Článek

Brambory jsou vítaným zdrojem vitamínů a minerálů Foto:

Brambory jsou zázrak: Štáva z nich vymačkaná uzdraví žaludek, vyléčí paradentózu a pomáhá při rakovině

Bramborová šťáva dokáže zázraky. Plodina chudých, která se vždy dočkala uznání až v období hladu, v sobě skrývá nepoznané dovednosti. Šťáva z brambor dokáže pomoci při...

Článek

Sezóna červené řepy právě začíná Foto:

Zelenina pro zdraví a krásu aneb vaříme z červené řepy

Červená řepa je skvělou ingrediencí na přípravu polévek, hlavních jídel i dezertů.


reklama