reklama

Přístavba domu je často jak pěst na oko. Tahle se ale mimořádně povedla

Kuchyň s ostrůvkem/pultem je o něco menší, ale dobře řešená, že se tu zas až tak moc nenaběháte Foto: Kuchyň s ostrůvkem/pultem je o něco menší, ale dobře řešená, že se tu zas až tak moc nenaběháteFoto: Alchemy Architects

Řekli byste, že se jedná o přístavbu? Starý i nový celek dokonale splynuly v jedno. Rodina získala větší obytný prostor, přesto zůstalo místo i na minimalistickou zahradu.

Přístavby k rodinnému domu byly a často ještě jsou u nás obvyklým řešením, jak si pomoci k většímu obytnému prostoru. I když se situace u nás v posledních 20 letech lepší, nalepované stavby často nevzhledně vyčnívají z již existujícího domu a moc s ním neladí. Dnes vám ukážeme přístavbu, která dosavadní farmářský dům naopak zdobí a rázem jej přenesla do architektury 21. století.

Na návštěvu poletíme až na sever USA na okraj rozlehlého Minneapolisu. Původní dům byl postaven v roce 1950. Při jeho renovaci se majitelé rozhodli, že chtějí dům stále nízký, ale trochu větší a pochopitelně i modernější. Nejjednodušší řešení – vše staré zbourat a postavit dům nový – se jim moc nezamlouvalo. Oslovili tedy architektonickou kancelář Alchemy Architects.

V zimě je slunce dost nízko, dostane se tedy pod střechu a ohřívá okny vnitřek domu. V létě naopak  převys střechy slunci brání rozpalovat místnosti letním žárem Foto: V zimě je slunce dost nízko, dostane se tedy pod střechu a ohřívá okny vnitřek domu. V létě naopak převys střechy slunci brání rozpalovat místnosti letním žáremFoto: Alchemy Architects

Architekti z tohoto studia jsou „přátelé přírody“ a také příznivci co nejméně náročných řešení pro své zákazníky. Po důkladném prostudování situace vznikl návrh na zbourání pouze jedné z části budovy, která nabízela 25 m2 obytného prostoru. Místo ní mělo vzniknout o cca 10 m2 větší křídlo. Návrh rovněž počítal s tím, že bude maximálně využita dispozice domu, a to nejen z důvodu lepšího využití prostoru na pozemku, ale také z hlediska co největší úspory nákladů na energie.

Díky přístavbě je v hlavním pokoji dostatek prostoru i pro větší sešlost Foto: Díky přístavbě je v hlavním pokoji dostatek prostoru i pro větší sešlostFoto: Alchemy Architects

Výsledek vidíte sami v naší galerii. Dvorek domu je situován na jih. Stěna je z plechu, který se chrání vlastní rzí. Chodba za ním má břidlicovou černou dlažbu, která nasává teplo ze slunečního svitu prostupujícího rozlehlými posuvnými okny-dveřmi. Ani v zimě ji tak není třeba vytápět. Střecha je obložená cedrovým dřevem a je speciálně lomená tak, aby v zimě na místě, kde dům stojí, neclonila. V létě však zabraňuje opírání se slunečního záření do skleněných výplní. Vedle domu ale stojí v naší galerii za povšimnutí i moderně řešená minimalistická zahrada.

(fis)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Ač dům stojí v Austrálii, jeho interiérem se nese skandinávská střídmost   Foto:

Přístavba zmenšila zahradu, ale domu dala nový rozměr

Inspiraci, jak rozšířit tradiční dům o moderní přístavbu, která současně respektuje prvky místní architektury, nabízí projekt z druhého konce světa. Nejde totiž o...

Článek

Článek


reklama