reklama

Přístavby často hyzdí dům. O téhle to ale neplatí!

Přístavba nazvaná Stínový dům se tváří nenápadně a kopíruje fasádu původního stavení Foto: Přístavba nazvaná Stínový dům se tváří nenápadně a kopíruje fasádu původního staveníFoto: Emily Bartlett

Přístavba může spolu s nedostatkem místa vyřešit i estetický problém domu. Přesně jako v tomto případě.

Památkově chráněnému domu v Melbourne přístavba umožnila spojit starší nesourodé části v jeden vysoce funkční celek. Viktoriánský dům na rohovém pozemku v památkově chráněné lokalitě Melbourne při modernizaci rozšířili o přístavbu u zadní strany domu s novou kuchyní a obývací zónou do zahrady. Oválná fasáda přístavby s pláštěm z černě mořených prken kopíruje průběh fasády původního domu a působí tak jako jeho stín.

Původní viktoriánský dům spadá do péče památkářů oprávněně Foto: Původní viktoriánský dům spadá do péče památkářů oprávněněFoto: Emily Bartlett

Podle tohoto záměru autoři návrh nazvali Shadow House (Stínový dům). Příhodně umístěnými okny svítí slunce do obývacích částí po celý den. Díky tomu, že paprsky pronikají do téhož prostoru různými okny a přes stromy, se v domě přes den výrazně mění světelné podmínky, což u obyvatel domu zlepšuje pojem o čase. Zmíněnými okny – která jsou poměrně velká a doplňuje je i jedno oválné s přilehlou zabudovanou lavicí – se v přístavbě nabízí vychutnávat slunce a dívat se do zahrady.

Dům je nyní více otevřený do zahrady a i díky zredukovaným příčkám obyvatelé mají k dispozici více denního světla Foto: Dům je nyní více otevřený do zahrady a i díky zredukovaným příčkám obyvatelé mají k dispozici více denního světlaFoto: Emily Bartlett

Nová část domu při pohledu z ulice působí jako pouhý tmavý dřevěný pás, který ponechává na původní stavbě a krajině, aby nadále určovaly povahu nyní modernizovaného domu. Zesílené obvodové zdi propůjčují přístavbě při pohledu do oken alespoň zdánlivou robustnost, což ji sbližuje s původním domem. Do silné nové zdi architekti z ateliéru Thomas Winwood Architecture přitom integrovali úložné prostory a dokonce do ní zabudovali i krb.

K většině oken přiléhá zabudovaná lavice Foto: K většině oken přiléhá zabudovaná laviceFoto: Emily Bartlett

Nová břidlicová střecha a podlaha ze širokých dubových prken v celém domě propojuje staré s novým včetně kdysi odděleně stojící garáže a několika starších přístaveb při zadní straně domu a spojuje vše v jediný vysoce funkční celek.

Nově zřízená otevřená obývací zóna spolu s moderní kuchyní nahrazují sérii menších místností, aby dům prosvětlily a provzdušnily. Zároveň je přestavěný dům lépe propojený se zahradou. Kvalitními materiály a provedením se zřetelem na detail autoři přístavby navazují na řemeslnou úroveň, jíž dodnes vyniká původní dům.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Ač dům stojí v Austrálii, jeho interiérem se nese skandinávská střídmost   Foto:

Přístavba zmenšila zahradu, ale domu dala nový rozměr

Inspiraci, jak rozšířit tradiční dům o moderní přístavbu, která současně respektuje prvky místní architektury, nabízí projekt z druhého konce světa. Nejde totiž o...

Článek

Článek


reklama