Bydlení

25. května 2014 06:15

Markéta Zídková

Šest rad, jak vybírat kuchyňské spotřebiče

Dřív stačila kamna, hrnce, nůž a vařečka. Dnes je příprava pokrmu technicky sofistikovaná záležitost.

Také máte tu zkušenost, že jste uviděli kuchyňský přístroj, bez kterého jste nemohli být? A dnes spočívá nahoře na kuchyňské lince nebo nedobytně ukrytý kdesi v hloubce rohové skříňky za formou na beránka a formičkami na vánoční cukroví? Proto mějte ma paměti těchto 6 pravidel:

1. Opravdu to potřebuju? Než se ponoříte do studia parametrů, spotřeby energie a podobně, ponořte se do nitra své duše a poctivě si odpovězte na otázku, kolik času v kuchyni trávíte, jaké nástroje, nářadí přitom používáte. Když jste doposud používali jen mrazenou zeleninu, opravdu začnete využívat sekáček na bylinky?

2. Mám prostor? Mám na spotřebič doopravdy volné místo po ruce? Je to pravda odvěká, co není po ruce, to se zkrátka nepoužívá. Když potřebujete nastrouhat dvě okurky na salát pro čtyřčlennou rodinu, vytáhnete ze skříňky robot, nebo sáhnete po ručním struhadle, které vám visí na stěně? Pokud nemáte na přístroj místo na kuchyňské lince, případně neinvestujete do výsuvné skříňky, kdy elegantně vyjedete i s přístrojem, dobře si rozmyslíte, zda ten krám budete vyndávat, sesazovat, pak zase rozebírat, umývat.

3. Cena. A jsme konečně u vlastních parametrů výrobků. Čas jsou peníze, takže rozhodně funguje přístup: „Přijdu, vidím, vyberu a odcházím.“ Pokud na miskách vah vašeho života převažuje čas nad penězi, neporovnávejte pouze ceny. O konečné výhodnosti výrobku rozhodují takové věci jako doprava zdarma, odvoz starého výrobku, doprava do vyššího patra a podobně. Dejte si na čas a srovnávejte.

4. Úspora energie. Kde jsou ty časy, kdy áčko byla nejvyšší třída. Dnes už výrobky kategorie A jsou standardem, existují kategorie A+, A+++. Štítkování výrobků můžete věřit, je standardizované a platí pro celé území EU. Výrobcům nařizuje, že například chladničky a mrazničky musí mít ve třídě A+ spotřebu energie minimálně o 25 % nižší, než je spotřeba energie spotřebičů třídy A. Jediné, co mluví ve prospěch starších spotřebičů, je fakt, že jsou mnohem méně poruchové než ty moderní.

5. Hlučnost. Při dnešním trendu propojených obývacích pokojů s kuchyněmi to je faktor, který bude výrazně ovlivňovat komfort vašeho rodinného života. Slyšíte druhého člena rodiny od televize, když v kuchyni pustíte varnou konvici, digestoř? Pozor, zjistěte si, zda hlučnost není udávána pro nejnižší výkon spotřebiče. Zeptejte se na hlučnost, až pustíte digestoř na plný výkon.

6. Bude mi to stačit? Na jednu stranu se dnes vyrábějí lednice široké jen 50 centimetrů, které vycházejí vstříc potřebě ušetřit každý centimetr. Na druhou stranu pak před ní stojíte s týdenním nákupem a pokoušíte se vymyslet, jak ho do ní nacpat? Na jednoho člena rodiny počítejte s 50 až 70 litry v lednici a 20 litry v mrazáku.

Markéta Žídková

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek
Štítky kuchyně rodina rada spotřeba energie kuchyňská linka

Přečtěte si také