reklama

Sezona ořechů je tu. Tipy na originální louskáčky

Nejste-li borec v drcení kamenů pouze silou stisku, zkuste tento stylový louskáček. Stačí jen horní částí kroutit a ořech rozlousknete Foto: Nejste-li borec v drcení kamenů pouze silou stisku, zkuste tento stylový louskáček. Stačí jen horní částí kroutit a ořech rozlouskneteFoto: Proidee.at

Louskáčky pro každého.

Dnes už nikdo nepochybuje, že ořechy jsou zdraví prospěšné. Abychom se ale dostaly k těm křupavým a chutným jadérkům, musíme je rozlousknout, a k tomu se nejlépe hodí louskáček. Nejen praktické, ale mnohdy i pohledné kuchyňské náčiní.

Ostatní skořápkové dobroty už potřebují sílu a sofistikovanou dovednost, jak se k dobroučkému jádru dostat. Že se příliš od primátů nelišíme, dokazuje i fakt, že naši opičí kamarádi rozbíjejí ořechy stejným způsobem, jako jsme to dříve dělávali i my lidé, tj. kamenem o kámen.

A jsme u pra-způsobu rozbíjení ořechů nárazem. Zde však už v uhlazenější verzi Foto:

Pak ale nějaká chytrá hlava přišla na to, že se ke křupavé dobrotě můžeme dostat nejen úderem, ale také tlakem sevření mezi dvě plochy. Ve středověku tak dovední řezbáři vymysleli louskáčky, které získaly podobu vážených a silných mužů, třeba vojáků a králů. Měli i symbolickou úlohu – ochraňovat domácnost.

Skořápku tito pánové rozbili jednoduchým způsobem. Vzadu na figurce byla umístěna páčka, kterou člověk otevřel dřevěným panákům ústa. Do hladové pusy vložili ořech a pak zatlačili svrchu na hlavu.

Tito dřevění ústodrtiči většinou stáli vprostřed stolu a společnost si louskáním ořechů krátila dlouhou chvíli během čekání na podávaný pokrm. Dnes jsou louskací panáci spíše ozdobou a krabici s vánoční výzdobou opouštějí až o adventu.

Jiný, modernější způsob dobývání jádra (ořechu) přišel až s nápadem využít tlak sevření ruky, podobně, jako se tomu děje u kleští. I když ani v tomto případě nešlo o něco, na co by přišli pouze lidé. Papoušci i jiní ptáci používají právě takovým způsobem svůj zobák. Vtipně jej využívají jako přirozený louskáček, který jim pomáhá dostat se k tomu, co je na semínkách v tvrdých obalech láká nejvíc.

Ořechů je spousta druhů a dokonce mezi ně lidé zařazují i burské oříšky. Ty ale patří mezi luštěniny.

V lidském světě se louskáček na ořechy, který se svým vzhledem blíží kleštím a u nás je asi rozšířenější, objevil později než onen panákový. Vynalezl jej Henry Quackenbush a patentovat jej dal v roce 1913. My ve středu Evropy bez moře si s ním ulehčujeme otevírání skořápek plodů stromů a keřů, ale tam, kde je vzduch prosycený slanou mořskou vodou pomáhá lidem dobývat chutné maso krabů a humrů.

Kovový žralok nebo krokodýl si s ořechy poradí po svém Foto: Kovový žralok nebo krokodýl si s ořechy poradí po svémFoto: Torquato.de

S přibývajícími zprávami o prospěšnosti syrových ořechů na lidské zdraví se i v moderních domácnostech objevuje louskáček na ořechy nejen o vánocích. A protože se lidé rádi obklopují pěknými věcmi, objevují se v nabídce obchodů opravdu rozmanité louskací kousky. Využívají tradiční i nové postupy k drcení skořápek, ale jak uvidíte v naší galerii, vždy dbají na to, aby svým tvarem a barevností vkusně doplnily nejrozmanitější interiéry a vybavení domácností.

(fis)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Ořešák královský/Juglans regia Foto:

Víte, proč se vlašský ořech jmenuje vlašský?

Potřebujete "nakopnout"? Dejte si vlašské ořechy.

Článek

Kam s ním? Pod dveře Foto:

Parchanti! Vrazili Kennyho pod dveře

Nechat dveře otevřené...

Článek

Přírodní materiály jsou vždy krásné Foto:

Nejen vánoční dekorace lze vyrábět ze šišek

Pokud máte nasbírané šišky, přinášíme tipy, jak je využít.

reklama