reklama

Silvestrovské rychlovky aneb 5 originálních receptů na slané pohoštění z listového těsta

Variací na téma listové těsto je nekonečno. Jednou z nich jsou například minipizzy Foto: Variací na téma listové těsto je nekonečno. Jednou z nich jsou například minipizzyFoto: thinkstockphotos.com

Listové těsto už zachránilo nejednu oslavu. Výborně se s ním pracuje a můžeme z něj vykouzlit spoustu dobrot.

Připravit listové těsto není nic rychlého ani jednoduchého. Jeho zakoupením si ale uchystání silvestrovského menu značně zjednodušíme. Práce s hotovým těstem je tak jednoduchá, že pohoštění z něj můžeme s klidným svědomím zařadit do kategorie rychlovek. Při jeho přípravě stačí mít u ruky hladkou mouku a při válení těsto slabě poprašovat, aby se nelepilo na vál a váleček. Ingredience k listovému těstu volíme doslova podle vlastní chuti, k němu se totiž hodí opravdu skoro všechno. Co takhle letos na Silvestra vyzkoušet doma připravené tyčinky, šneky, plněné taštičky, slaný závin nebo minipizzy?

Uzený losos by v silvestrovském pohoštění neměl chybět. Vyzkoušejte ho s koprem, Lučinou a listovým těstem Foto: Uzený losos by v silvestrovském pohoštění neměl chybět. Vyzkoušejte ho s koprem, Lučinou a listovým těstemFoto: thinkstockphotos.com

Lososové košíčky s koprovým krémem

Budeme potřebovat: Balení chlazeného listového těsta, 100 g uzeného lososa, rodinné balení Lučiny, 2 lžíce sladké smetany, sůl, pepř, stroužek česneku, svazeček čerstvého kopru, rozšlehané vajíčko na potření

Postup: Těsto rozválíme asi na centimetrovou výšku a vykrajujeme kolečka – plná a stejný počet s vykrojeným středem (jako na linecké). Plná kolečka vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, na každé kolečko přimáčkneme kolečko s vykrojeným středem, vše postupně potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme. Lučinu mírně osolíme, opepříme, zjemníme smetanou a dochutíme nasekaným koprem a rozdrceným česnekem. Hotovým krémem naplníme zchladlé košíčky a jednotlivé kousky ještě dozdobíme kousky lososa a kopru. Košíčky můžeme připravit i tak, že kolečka z těsta namačkáme do formiček na muffiny, zatížíme několika fazolkami a upečeme.

Milovníky uzenin možná potěší takto omotané párečky Foto: Milovníky uzenin možná potěší takto omotané párečkyFoto: thinkstockphotos.com

Párečky v listovém kabátku

Budeme potřebovat: Tenčí párky nebo klobásky, balení listového těsta, kmín nebo sezam na posypání, rozšlehané vajíčko na potření

Postup: Těsto rozválíme na tenkou placku a nakrájíme na dlouhé, centimetr až dva široké pásy. Ty opatrně omotáme kolem nožiček párků a nakonec potřeme vajíčkem. Vyskládáme na plech s pečícím papírem a pečeme dozlatova.

Chutná a rychlá inspirace bulharskou kuchyní Foto: Chutná a rychlá inspirace bulharskou kuchyníFoto: thinkstockphotos.com

Taštičky s balkánským sýrem

Budeme potřebovat: Listové těsto, 2 kostky balkánského sýra, 2 vejce a koření (pepř, bazalku, místo ní případně balkánskou čubricu)

Postup: Těsto vyválíme na sílu zhruba dvou milimetrů a nakrájíme na čtverečky. Nastrouháme nahrubo balkánský sýr, přidáme jedno vejce, pepř a další koření a touto směsí plníme nakrájené těsto. Čtverce přehneme na půlku, okraje přitiskneme k sobě a hotové taštičky potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 15 minut.

Podobné tyčinky můžete samozřejmě i koupit, ale doma udělané jsou chutnější a vyjdou zaručeně levněji Foto: Podobné tyčinky můžete samozřejmě i koupit, ale doma udělané jsou chutnější a vyjdou zaručeně levnějiFoto: thinkstockphotos.com

Sýrové tyčinky

Budeme potřebovat: Listové těsto (ideálně dvě už vyválená), náš oblíbený sýr na strouhání, olivový olej, sůl a koření či semínka dle chuti (kmín, tymián, provensálské koření, sezam, mák…)

Postup: První plát těsta potřeme olivovým olejem, posypeme nastrouhaným sýrem, přiklopíme druhým plátem a lehce přejedeme válečkem, aby se obě těsta spojila. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme solí, kořením a semínky. Nakrájíme pružky zhruba 1 centimetr široké, postupně je přendáváme na plech s pečícím papírem, každý proužek několikrát zatočíme a oba konce přitlačíme k plechu, aby se nerozmotaly. Pečeme zhruba 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Do šneků z listového těsta můžeme zamotat téměř všechno, co máme rádi Foto: Do šneků z listového těsta můžeme zamotat téměř všechno, co máme rádiFoto: thinkstockphotos.com

Variace na šneky z listového těsta

Budeme potřebovat: 2 balení listového těsta, ostrý kečup, 2 kousky nivy, bazalku nebo oregano

Postup: Těsto rozválejte, potřete kečupem, posypte nahrubo nastrouhanou nivou a čerstvou nebo sušenou bazalkou. Těsto na jeho širší straně uchopte a pěkně natěsno zarolujte. Vzniklou roládku nakrájejte na kousky asi 1,5 cm široké, šnečky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 15 minut. Do šneků se hodí téměř vše – plátky šunky, slaniny, nakrájené olivy, sušená rajčata i jiné druhy sýrů. Pokud si nepotrpíte na kečup, není vůbec nutný.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Článek

Brambory jsou vítaným zdrojem vitamínů a minerálů Foto:

Brambory jsou zázrak: Štáva z nich vymačkaná uzdraví žaludek, vyléčí paradentózu a pomáhá při rakovině

Bramborová šťáva dokáže zázraky. Plodina chudých, která se vždy dočkala uznání až v období hladu, v sobě skrývá nepoznané dovednosti. Šťáva z brambor dokáže pomoci při...

Článek

Sezóna červené řepy právě začíná Foto:

Zelenina pro zdraví a krásu aneb vaříme z červené řepy

Červená řepa je skvělou ingrediencí na přípravu polévek, hlavních jídel i dezertů.


reklama