reklama

Slunná ložnice a tmavý obývák? Chytrá přístavba špatnou dispozici vyřešila

Stropní podhledy jsou vpravdě členité Foto: Stropní podhledy jsou vpravdě členitéFoto: Peter Bennetts

Nově přistavěné části dávají příležitost zcela předefinovat interiér domu a lépe využít denního světla. Přesně toho dosáhli majitelé starého domku v Melbourne tím, že přestěhovali pokoje.

Jednoduché staré bungalovy v kalifornském stylu své obyvatele trápí věčným nedostatkem prostoru i denního světla. Řešením je přestavba domu i jeho expanze dál do zahrady s tím, že do světlé přístavby se nejlépe hodí přemístit obývací zónu. Na takto uvolněném, zpravidla potemnělém místě v původním domě pak může vzniknout nová ložnice.

Přesně s tímto záměrem projektovali přestavbu výše zmíněného bungalovu v Melbourne i autoři z ateliéru Architecture Architecture. Ve světlé přístavbě orientované na osluněnou severní stranu pozemku zřídili spojené obývací prostory s kuchyní a ve spíše tmavých částech původního domu zřídili nové ložnice. Jakkoliv se jednalo o rozsáhlou přestavbu, zásahy revidovali památkáři, od nichž přicházela doporučení na volbu materiálů i připomínky k podobě přístavby tak, aby respektovala své okolí. Architekti se tím nenechali rušit a naopak hledali způsoby, jak novou částí stavby moderním způsobem odkazovat na architektonické prvky původního stavení.

Střecha přístavby svým průběhem s mnoha plochami koresponduje s původním domem, dovnitř ale propouští světlo Foto: Střecha přístavby svým průběhem s mnoha plochami koresponduje s původním domem, dovnitř ale propouští světloFoto: Peter Bennetts

Nové lomené střešní plochy sklonem navazují na povahu starého domu, jakkoli jsou ale v zájmu světlého interiéru lehce pozměněné. V nové části se to projevuje odlesky slunečního svitu, které se objevují snad v každém koutě zdejší obývací zóny s výhledem na břízy a eukalypt.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Toto je poslední snímek v galerii zachycující výše zmiňované posuvné dveře Foto:

Majitelka domu chce šokovat hosty. Luxusem a výstředností. Když se ty dveře otevřou...

Architekti si její přání vzali k srdci a začali rovnou od dveří. Brána se otevírá – račte vstoupit!

Článek

Čtyři spřátelené páry si postavily své letní bungalovy vedle sebe Foto:

Čtyři kamarádi, čtyři bungalovy na jednom pozemku

Veškeré prázdniny a dovolenou beztak trávily spolu, takže si čtyři spřátelené páry postavily své letní bungalovy vedle sebe. Pozemek pro své rustikální, moderně pojaté...

Článek

Stavět bez bagru je svého druhu projev respektu ke krajině Foto:

Norská chata stojí z kopce

Chata dokonale zapadá do okolní krajiny.


reklama