reklama

Strohý betonový kvádr nabízí překvapivě útulný interiér

To, co je zvenku betonová krychle, odhaluje uvnitř vlídné prostory i dva dvorky   Foto: To, co je zvenku betonová krychle, odhaluje uvnitř vlídné prostory i dva dvorky Foto: Christine Francis

Na první pohled se tento rodinný dům zdá být jen další opulentně minimalistickou hříčkou tuctového architekta. Ve skutečnosti ovšem „Residence M“ skládá poctu autorům hned několika zdařilých staveb.

Tento dům na rozdíl od běžně pojatých obytných staveb obklopených zahradou zabírá celou plochu menšího pozemku a venkovní prostranství má „uvnitř“ hned dvě. Aby obyvatelé domu chtěli na těchto dvorcích trávit čas, pojali je autoři jako pokračování interiéru, když exteriér stejně jako interiér – poněkud odvážně a striktně – vybetonovali. Po otevření velkých prosklených dveří se místnosti s dvorky dokonale propojí. Autorem stavby je studio CHT Architects.

Rezidence je uspořádaná jako kvádr, z něhož jsou vyříznuté menší bloky. Při promýšlení jejich tvarů hrály roli různé vlivy včetně stínů, které budou vrhat. I ty totiž ovlivňují celkový ráz domu. V interiéru si pak klestí cestu sluneční paprsky podélnou prosklenou plochou ve střeše a následně i mezerou ve stropě mezi přízemím a patrem. Světlo rozptyluje matné sklo i promyšlené úhly okenních otvorů.

Residence M se inspiruje styly tří uznávaných architektů  Foto:

Residence M se inspiruje styly tří uznávaných architektů. Foto: Christine Francis

Podlahy jsou zas záměrně velmi podobné stěnám, aby dům zevnitř působil jako velký, rozpínající se prostor. To spolu s jen velmi omezenou paletou materiálů a barevných odstínů podtrhuje dojem uceleného stylu. Díky své důmyslné jednoduchosti má Residence M slušnou naději, že se ukáže být nadčasovou stavbou.

Dům odráží neomylnou jednoduchost prací Robina Boyda, invenci Davida McGlashana a současně přejímá i prvky z domu „House N“ ateliéru Sou Fujimoto Architects v japonském městě Oita. Inspirací u všech zmíněných architektů získala Residence M na modernosti, inovacích, ale i praktičnosti. „Residence M“ tak skládá poctu autorům hned několika zdařilých australsko-asijských staveb.

Pracovní kout je oddělen knihovnou, má však denní světlo Foto: Pracovní kout je oddělen knihovnou, má však denní světloFoto: Christine Francis

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Toto je poslední snímek v galerii zachycující výše zmiňované posuvné dveře Foto:

Majitelka domu chce šokovat hosty. Luxusem a výstředností. Když se ty dveře otevřou...

Architekti si její přání vzali k srdci a začali rovnou od dveří. Brána se otevírá – račte vstoupit!

Článek

Čtyři spřátelené páry si postavily své letní bungalovy vedle sebe Foto:

Čtyři kamarádi, čtyři bungalovy na jednom pozemku

Veškeré prázdniny a dovolenou beztak trávily spolu, takže si čtyři spřátelené páry postavily své letní bungalovy vedle sebe. Pozemek pro své rustikální, moderně pojaté...

Článek

Stavět bez bagru je svého druhu projev respektu ke krajině Foto:

Norská chata stojí z kopce

Chata dokonale zapadá do okolní krajiny.


reklama