reklama

Švédská vojákyně zahodila flintu a vrhla se na design. A vytvořila dům snů

Peršan se hodí kamkoli Foto: Peršan se hodí kamkoliFoto: Adddesign

Fantazie jedné švédské rodiny se po letech rekonstrukcí proměnila ve skutečnost.

Právě dokončený vytoužený dům stojí ve vesničce Svanvik na západním pobřeží Švédska. Zašlou nemovitost zrenovovala důstojnice švédské kavalérie ve výslužbě Anna Stenbergová, která sloužila u švédských ozbrojených sil 20 let. Pomohl jí s tím její muž Patric. Dílo se podle všeho podařilo také díky Annině zájmu o interiéry a zahradní architekturu, na které se po letech v armádě intenzivně zaměřila. „Od mládí pomáhám kamarádům s plánováním rekonstrukce koupelny či přestavbou kuchyně a i doma jsem neustále měnila různé dekorace,“ popisuje svou zálibu. „Vlastní dům jsem ale pořídila až když jsem se odhodlala změnit profesi a návrhy interiérů se staly mou každodenní náplní. Při práci bych nic takového nestihla,“ přiznává.

Zajímavý je už způsob, jak Anna a Patric Stenbergovi ke svému domu přišli. „Byla jsem kapitánkou kavalérie a ten osudový den jsem trávila na cvičení na jihu Švédska. Ležím v zákopu uprostřed fiktivní bitvy a dostávám bláznivý nápad projet si v mobilu nabídky nemovitostí k prodeji. Byl mezi nimi i náš vysněný dům,“ vzpomíná.

Prkennou podlahu bylo třeba vyměnit Foto: Prkennou podlahu bylo třeba vyměnitFoto: Adddesign

Jednalo se o farmu s přilehlými stájemi, sousedy na jedné straně a loukami na druhé. Dům postavený v roce 1939 měl za sebou dvě renovace, první v 70. a druhou v 90. letech. Jakmile k němu přijela Anna s manželem, začaly vznikat plány rozsáhlé třetí renovace. Rozdělili si úkoly jako v boji – Anna kreslila, plánovala, malovala a hlídala rozpočet zatímco Patric měl na starosti tesařské práce. Nejprve ale udělali nové rozvody vody a kanalizace, instalovali tepelná čerpadla a zařídili koupelnu s WC.

Následovala kuchyně, jejíž novou podobu utváří kombinace lehce upravených skříněk z Ikey s retro sporákem a Anninými divokými kreacemi. Veškeré dřevo obstarali v místní malé pile, vyměnili lišty, madla i další součásti. „Pracovní deska vypadá jako mramorová, ale je to granit,“ jmenuje směs mletého kamene s plastem, která se už tolik osvědčila u dřezů a pomohla snížit náklady na kuchyni. „I když jsme ji zařizovali už před 10 lety, pořád ještě působí moderně,“ pochvaluje si nadčasový design.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Z výšky sídlo Marcuse Perssona působí, jako by bylo opuštěné kdesi v přírodě. Kdepak, nachází se v Los Angeles, ve čtvrti Beverly Hills!  Foto:

Zakladatel Minecraftu Marcus Persson koupil dům plný neuvěřitelných věcí

Tvůrce slavné počítačové hry Minecraft Marcus Notch Persson koupil dům, který oslňuje moderním přepychem a neuvěřitelnou sbírkou hravých věciček. Vyfoukl ho rapperovi Jay...

Článek

Dům z říčních kamenů, udusané hlíny a surového betonu ladí s okolím  Foto:

Luxusní dům z recyklovaných materiálů souzní se svým okolím

Dům Cave uprostřed přírodní rezervace díky ojedinělému designu a použití místních či recyklovaných materiálů dokonale zapadá do krajiny.

Článek

Dřevěná technická a provozní část se zvenčí jeví jen jako dřevěná „bedna“ Foto:

Dům v Nučicích je hrou se třemi kostkami

Trojice kostek, z nichž každá má jiný tvar a sestává z jiných materiálů, splývá v dokonale funkční celek.


reklama