reklama

Světlá přístavba s velkými okny proměnila ponurý bungalov v příjemný domov

Přístavba bungalovu má kvůli nízkému rozpočtu nejjednodušší možnou konstrukci Foto: Přístavba bungalovu má kvůli nízkému rozpočtu nejjednodušší možnou konstrukciFoto: Chris Warnes

Obyvatelé bungalovu v kalifornském stylu z 30. let si objednali proměnu svého obydlí a těšili se na velkou kuchyni. Ve zrekonstruovaném domě a jeho přístavbě našli, co jim dříve scházelo.

Rezidenční oblast Sydney označovaná jako North Shore je plná zeleně. V malém ponurém bungalovu to ale nebylo poznat. Jeho obyvatelé se proto rozhodli pro přestavbu a obrátili se na architekty se seznamem přání. Konkrétně chtěli dlouhou funkční kuchyni pro čtyřčlennou rodinu, v níž by se dalo i ve více lidech posedět. Další potíží domu bylo věčné příšeří a jen chabé možnosti větrání.

Bylo jasné, že požadavkům majitelů půjde dostát jen s přístavbou. Architekti z ateliéru Architect Prineas ji kvůli zachování charakteru bungalovu postavili samostatně za ním. Aby prosvětlili interiér domu, umístili mezi něj a přístavbu i dva interní dvorky. Tím zajistili denní světlo v ložnici a ve studovně. S údajně extrémně nízkým rozpočtem se autoři návrhu vypořádali maximálně zjednodušenou konstrukcí ve tvaru stodoly.

Tato světlá přístavba život v bungalovu nepochybně zlepšila  Foto: Tato světlá přístavba život v bungalovu nepochybně zlepšila. Foto: Chris Warnes

Jinak spíše omezené úpravy původního domu se týkaly zejména střešních oken. V obou částech domu je tedy světlo, obývací zóna i kuchyně a jídelna jsou výrazně zvětšené, což zvyšuje komfort bydlení i využitelnost funkčních zón. Přístavba potom díky velkým oknům a dveřím propojuje dům se zahradou a okolní zelení. K dojmu otevřeného prostoru pak ještě přispívá nepřítomnost jakýchkoli volně stojících skříní. Namísto nich jsou tu k dispozici vestavěné úložné prostory. Dodatečné denní světlo zajišťují vysoko umístěná rozměrná okna, na která v přístavbě se sedlovou střechou díky absenci stropních podhledů zbylo místo. Z kuchyně, od pohovky i od jídelního stolu je jimi vidět do korun stromů.

Projekt: Ateliér Architect Prineas. Projekt vedla architektka Eva-Marie Prineas a spolupracovala na něm Luisa Campos.

Foto: Chris Warnes, Architect Prineas

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

První setkání s touto stavbou bývá matoucí Foto:

Švédská chata se tváří jako jalovcový háj

Vinylová fasáda chaty na švédském ostrově je potištěná motivem stálezeleného jehličnanu. Budí tak zdání zrcadlového odrazu okolní krajiny.

Článek

Článek

Gauče, křesla, stojací lampy i stolek pořídila majitelka z druhé ruky na stránkách Restoration Hardware Foto:

INSPIRACE Americká fotografka ozvláštnila svůj dům snímky z cest

Unikátní mix rodinných starožitností a snímků z cest do exotických zemí dodávají osobitý ráz rezidenci fotografky Rudi Dundasové v Severní Kalifornii.

reklama