reklama

Udělejte si domácí jitrocelový sirup. NÁVOD

Jitrocelové listy je nejlepší sbírat od května do srpna, kdy jitrocel kvete Foto: Jitrocelové listy je nejlepší sbírat od května do srpna, kdy jitrocel kveteFoto: All

Jitrocelový sirup je skvělý pomocník, kterého oceníte během celého roku.

Zejména maminky dětí chodících do školky dobře vědí, co je to nachlazení. Vždyť děti předškolního věku mají v podstatě neustále nudli u nosu, kterou často doprovází také kašel. Jenomže jak to léčit? Vždyť děti přece nemohou neustále dostávat nějaké léky, které na jejich mladý organismus mohou mít spoustu vedlejších účinků.

Skvělým řešením pro tyto případy je jitrocelový sirup. Účinky této bylinky znají lidé už tisíce let a není důvod, aby se jich vzdával moderní člověk. Jitrocel je vhodné přikládat na rány, hojí vnitřní poškození organismu, pomáhá tlumit zimnice a kašel. Usnadňuje vykašlávání a vylučování hlenu. Je proto vhodný na nemoci dýchacích cest, kdy zahlenění nemocným hodně komplikuje život. Jitrocel je většinou velmi dobře snášen a nejsou popsány žádné nežádoucí účinky, snese se s jinými léky. Je tedy možné užívat ho dlouhodobě a pravidelně.

Ovšem jitrocelový sirup není vhodný jen pro děti, i když těm právě kvůli své sladkosti chutná, jeho skvělých účinků užívejte i vy. Všechny bylinkové sirupy, tedy i ten jitrocelový, je možné užívat nejen v době nemoci, ale i preventivně, protože posilují naši imunitu. Můžete je použít samotné, k oslazení čajů, či přidávat do vody.

Jitrocelový sirup je možné připravit několika způsoby.  Foto: Jitrocelový sirup je možné připravit několika způsoby. Foto: Thinkstockphotos

Na louku právě teď

Jitrocelové listy je nejlepší sbírat od května do srpna, nejlépe v době, kdy rostlina kvete. Sbíráme je za suchého počasí, v době, kdy už na listech není rosa. Na výrobu sirupu se hodí jitrocel kopinatý, tedy ten s dlouhými špičatými listy.

Jitrocel je velmi citlivý na zapaření, takže čerstvé listy buď ukládejte do plátěného pytlíku nebo do košíku. Nikdy je neskladujte v igelitovém sáčku. Jakmile ztratí barvu a zhnědnou, stanou se nepoužitelnými, takové listy vyhoďte. Listy zpracujte nejlépe okamžitě.

Sirup lisovaný za studena

Jitrocelový sirup je možné připravit několika způsoby. Nám se nejvíc líbila nevařená varianta, protože zahřívání na 100 °C musí zákonitě zničit část vitaminů a minerálů, a tak snižuje účinnost bylinek. Na sirup je také potřeba nějaké sladidlo. Dřív se hojně využíval med, protože má také léčivé účinky, ale to by se cena sirupu vyšplhala do závratných výšin. Z ekonomických důvodů proto doporučujeme sáhnout po cukru. Lepší variantou však je cukr třinový, protože je zdravější. Dále budete potřebovat zavařovací sklenice (nebo jednu velkou) a něco, čím listy upěchujete.

Natrhejte čerstvé mladé listy, budete jich potřebovat hodně. Omyjte je, osušte, pak je pěchujte do sklenice. Na jitrocel nasypejte cukr. Střídejte jednotlivé vrstvy, dokud sklenice nebude plná. Vrstvy by měly být asi 1 cm vysoké, poslední musí být cukr. Foto: Natrhejte čerstvé mladé listy, budete jich potřebovat hodně. Omyjte je, osušte, pak je pěchujte do sklenice. Na jitrocel nasypejte cukr. Střídejte jednotlivé vrstvy, dokud sklenice nebude plná. Vrstvy by měly být asi 1 cm vysoké, poslední musí být cukr.Foto: archiv autorkyNaplněné sklenice nechte stát na teplém, slunném místě, dokud listy nepustí šťávu a cukr se nerozpustí. Údajně stačí týden až deset dní, my jsme pro jistotu nechali dva týdny. Posledních pár dní už ale na množství šťávy nic nezměnilo.  Foto: Naplněné sklenice nechte stát na teplém, slunném místě, dokud listy nepustí šťávu a cukr se nerozpustí. Údajně stačí týden až deset dní, my jsme pro jistotu nechali dva týdny. Posledních pár dní už ale na množství šťávy nic nezměnilo. Foto: archiv autorkyZe dvou naplněných zavařovacích sklenic na okurky bylo zhruba 500 mililitrů sirupu. Foto: Ze dvou naplněných zavařovacích sklenic na okurky bylo zhruba 500 mililitrů sirupu.Foto: archiv autorkyNakonec tekutinu vlijte do uzavíratelné lahve a skladujte v lednici, kde vydrží několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti.  Foto:

Nakonec tekutinu vlijte do uzavíratelné lahve a skladujte v lednici, kde vydrží několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti.

(kor)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Nevadí, že nemáte zahrádku Foto:

Jak vypěstovat čerstvé bylinky doma na parapetu

Vypěstovat si čerstvé bylinky brzy na jaře není žádný zahradnický kumšt, ale je třeba dodržet jisté zásady.

Článek

Nejlepší bylinky pro ženy: Obejdete se bez hormonů! Foto:

Nejlepší bylinky pro ženy: Obejdete se bez hormonů!

V dnešní době existuje nespočet doplňků pro zdraví a tabletek téměř pro každou nesnáz. Určitě však nešlápnete vedle, když se porozhlédnete po ryze přírodních elixírech.

Článek

Pivoňky vydrží růst až sto let Foto:

Návod: Jak si naaranžovat pivoňkovou kytici. A máte bezva dárek

Nejlepší dárek je květina. Pokud si tedy nevíte rady, co darovat, darujte kytici. Ta potěší každého!


reklama