reklama

Vyrobte si vlastní polévkové koření. Bez hromady soli a chemie

Do vlastního polévkového koření dejte to, co máte rádi Foto: Do vlastního polévkového koření dejte to, co máte rádiFoto: thinkstockphotos.com

Připravit si domácí dochucovací směs z oblíbené zeleniny a bylinek je tak jednoduché…

Patříte k těm, kteří studují drobným písmem potištěné etikety se složením potravinářských výrobků a někdy vás to, co si přečtete tak rozhodí, že si nákup nakonec rozmyslíte? Pokud nejste ten typ a na dochucení polévek nebo omáček používáte běžně prodávané zeleninové směsi nebo bujóny, schválně si zjistěte, co obsahují. Možná budete překvapeni, že do svých oblíbených jídel přidáváte pouhých dvacet, někdy dokonce třeba jen patnáct procent zeleniny a koření. Ten zbytek do sta procent je hlavně sůl, občas dokonce cukr a pak různá dochucovadla, barviva a jiné chemické příměsi.

Stoprocentně zeleninové

Když jsem se poprvé rozhodla přestat nesmyslně utrácet za sůl a chemii a dala se do přípravy vlastního polévkového koření, chodila jsem po zahrádce a připadala jsem si trochu jako pejsek a kočička, když pekli dort. K vlastní sklizené mrkvi a další nakoupené zelenině jsem přidávala přímo ze záhonů tymián, dobromysl, pár snítek rozmarýnu a zbytky posledních rostlinek kopru. Vše jsem očistila, nasekala na malé kousky a nasušila na sítu zavěšeném nad kamny v kuchyni. Výsledek mého snažení mě tak nadchl, že si od té doby připravuji polévkové koření nejenom pro sebe, ale i pro zájemce z řad rodiny či kamarádek. Dělala jsem ho už několikrát a pokaždé je jiné, originální…

Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek doplňte třeba pórkem Foto: Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek doplňte třeba pórkemFoto: thinkstockphotos.com

Pro inspiraci

Žádnou vlastní recepturu tedy nemám, většinou vycházím z toho, co je zrovna k dispozici. V základu by ale podle mě neměla nikdy chybět kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), cibule, česnek a něco zeleného. Podívejte se jen tak pro orientaci na množství a hmotnost čerstvé zeleniny, ze které se nasušilo 345 g domácího polévkového koření. Zrovna v téhle várce mírně převažuje chuť a vůně pórku.

1 velký pórek (620 g)

4 žluté cibule a 4 červené cibule (600 g)

2 paličky česneku (80 g)

1 velká petržel (260 g)

1 bulva celeru (580 g)

3 velké mrkve (680 g)

Petrželová a celerová nať

Pokud se vám nasušené kousky zeleniny zdají příliš velké, můžete směs ještě jednou hodit do mixéru Foto: Pokud se vám nasušené kousky zeleniny zdají příliš velké, můžete směs ještě jednou hodit do mixéruFoto: thinkstockphotos.com

Voňavá tečka

Do směsi zeleniny a bylinek můžete přihodit samozřejmě libeček, medvědí česnek, ale i brokolici, červenou papriku, kedluben nebo třeba nať z mrkve. Připravenou zeleninu nastrouhejte, nasekejte nebo namixujte na malé kousky a sušte v tenké vrstvě. Ideální je to nad už zmíněnými kamny, ale jde to dobře i v sušičce, pootevřené troubě nebo po troškách na ústředním topení. Nasušenou směs uchovávejte v dobře těsnící sklenici v chladu a temnu. Přidávejte ji podle chuti k dochucení polévek nebo omáček tak, aby se zhruba deset minut s připravovaným pokrmem povařila.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Článek

Brambory jsou vítaným zdrojem vitamínů a minerálů Foto:

Brambory jsou zázrak: Štáva z nich vymačkaná uzdraví žaludek, vyléčí paradentózu a pomáhá při rakovině

Bramborová šťáva dokáže zázraky. Plodina chudých, která se vždy dočkala uznání až v období hladu, v sobě skrývá nepoznané dovednosti. Šťáva z brambor dokáže pomoci při...

Článek

Sezóna červené řepy právě začíná Foto:

Zelenina pro zdraví a krásu aneb vaříme z červené řepy

Červená řepa je skvělou ingrediencí na přípravu polévek, hlavních jídel i dezertů.


reklama