reklama

Encyklopedie

Angrešt / Grossularia uva-crispa

Angrešt/Grossularia uva-crispa - detail Foto: Angrešt/Grossularia uva-crispa - detailFoto: Jindřich Votýpka

Angrešt je typické zahradní drobné ovoce. Je oblíbené jako čerstvé i v kompotech. Zejména v horkých prázdninových dnech je vyhledávané u dětí. Nevýhodou angreštu jsou ostré trny, které znepříjemňují česání. Pro sklizeň je proto lépe použít silnější rukavice.

Péče a využití:

Když srovnáme nároky rybízu (rybíz červený a bílý, rybíz černý) a angreštu, pak musíme konstatovat, že angrešt je náročnější na kvalitu půdy.

Angrešt potřebuje živnou, hlinitopísčitou půdu bohatou na živiny a přiměřeně vlhkou.

Stanoviště vybíráme takové, aby docházelo k mírné výměně vzduchu. Zásadně nesázíme angrešty do mrazových kotlin, kde v období pozdních jarních mrazíků snadno namrzají.

V období sucha je potřeba zajistit doplňkovou zálivku, jinak jsou plody malé a špatně vyvinuté.

Angrešt/Grossularia uva-crispa Foto: Jindřich Votýpka

Angrešt/Grossularia uva-crispa, Foto: Jindřich Votýpka

reklama