reklama

Encyklopedie

Čekanka / Cichorium intybus

Čekanka/Cichorium intybus Foto: Čekanka/Cichorium intybusFoto: Jindřich Votýpka

Je to vytrvalá bylina s vřetenovitým, mléčným kořenem. U nás roste na loukách, u cest, na mezích od nížin až po hory.

Sběr:

Kořen se sbírá na podzim, rychle se omyje, rozřeže a suší ve stínu. Ještě lépe je sušit kořen čekanky při umělé teplotě, která by ale neměla přesáhnout 50°C.

Sušina má charakteristický pach a hořkou chuť.

Pozor dejte při uložení, často bývá napadena hmyzem.

Užití:

Vnitřně se užívá kořen v nálevu při jaterním onemocnění, při nechutenství a žaludečních obtížích.

Čekanka/Cichorium intybus Foto: Jindřich Votýpka

Čekanka/Cichorium intybus, Foto: Jindřich Votýpka

 

reklama