reklama

Encyklopedie

Dobromysl obecná / Origanum vulgare L.

Dobromysl obecná/Origanum vulgare L. Foto: Dobromysl obecná/Origanum vulgare L.Foto: Jindřich Votýpka

Dobromysl, neboli oregano

Použití:

Nať dobromysli se používá zejména jako koření, typickým použitím je kořenění pizzy. Kromě toho je též součástí provensálského koření. Chuť je výrazná, ale odlišná od majoránky. Sbírá se kvetoucí nať, přítomnost plodů je nežádoucí.

Používá se též v léčitelství pro své aseptické a protizánětlivé účinky, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči.

Droga je silným prostředkem uvolňující křečovité stažení hladkého svalstva (spazmolytikum).

Používá se i na obklady a osvěžující koupele.

V nati obsažené barvivo se dříve používalo k barvení ovčí vlny.

Dobromysl obecná/Origanum vulgare L. Foto: Jindřich Votýpka

Dobromysl obecná/Origanum vulgare L., Foto: Jindřich Votýpka

 

Dobromysl obecná/Origanum vulgare L. Foto: Jindřich Votýpka

Dobromysl obecná/Origanum vulgare L., Foto: Jindřich Votýpka

 

reklama