Encyklopedie

22. května 2014 00:19

Iva Kropáčková

Jahodník obecný / Fragaria vesca

Sbíranou částí je list (Folium fragariae).

Sběr:

List se trhá v době květu a suší se ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C. Listy se také někdy fermentují.

Použití:

Obsahuje až 10% tříslovin, flavonoidy, kvercitrin, kvercetin, třísloviny, vitamín C, draslík, malé množství silice s citrónově vonnou složkou a další látky. Plody obsahují cukry, pektiny, organické kyseliny, aromatické látky, antokyan, fragarin a další látky.

Jahodník působí mírně svíravě a protizánětlivě, užívá se zejména jako posilující prostředek při rekonvalescenci, při zánětech střevní sliznice spojených s průjmy, při chorobách ledvin a ledvinových kaméncích, kdy se užívá vnitřně (3 g lístků na 2 šálky vody, ve které se mírně povaří), zlepšuje metabolismus kyseliny močové, snižuje lámavost vlásečnic.

Obklady z jahodníku se užívají při krvácivých hemeroidech nebo při mokvavých ranách, jako kloktadlo se jahodníku užívá při zánětech v ústní dutině či při zápachu z úst.

Jahodník obecný/Fragaria vesca, Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky jahodník obecný

Přečtěte si také