Encyklopedie
Jahodník / Fragaria vesca

Oblíbený je zejména u dětí. Pro ně jsou jahody velmi chutné ovoce.
Z praktického hlediska můžeme rozdělit jahodníky na velkoplodé, které plodí v jednom roce jednou nebo dvakrát, na drobnoplodé, nazývané většinou jako měsíční, a v poslední době se objevují i převislé jahodníky nasázené v závěsných košíčcích. Ty jsou dodávané na květinový trh většinou kvetoucí a často již s plody.
Péče a využití:
Jahodníkům se daří téměř všude, neboť jsou to velmi přizpůsobivé rostliny k daným podmínkám.
Mají rádi slunné polohy, chráněné před větrem.
Půda jim vyhovuje hlinitopísčitá s vyšším obsahem humusu.
Mají poměrně značnou potřebu vody a suchem značně trpí. Proto v suchém období nezapomínejte na zálivku.
Během léta je půdu potřeba pravidelně kypřit a odstraňovat případný plevel.
Jakmile začnou zrát první plody, musíme je každý den sbírat. Při vlastní sklizni si počínejte opatrně. Plodný stvol zatížený úrodou se může snadno vylomit. Nehty přeštípněte stopku asi 1,5 centimetru za jahodou a sklizený plod položte do košíčku stopkou vzhůru.
Plody obsahují nejvíce vitaminu C, méně provitaminu A, vitamin B. Dále pak obsahují fosfor, vápník, draslík a železo. Zastoupeny jsou i bílkoviny, organické kyseliny a vlákniny.
Jahodník/Fragaria vesca - květy, Foto: Jindřich Votýpka
Jahodník/Fragaria vesca, Foto: Jindřich Votýpka