reklama

Encyklopedie

Jeřáb ptačí / Sorbus aucuparia

Jeřáb/Sorbus aucuparia Foto: Jeřáb/Sorbus aucupariaFoto: Jindřich Votýpka

Je to keř až strom s kulovitými plody, většinou červenými, ale i žlutými.

Sběr:

Plody – jeřabiny se sbírají na podzim. Nejdříve se suší ve stínu a potom se dosušují na slunci. Občas se sbírá i květ (v květnu).

Sušina je bez zápachu, chutná nakysle a svíravě. Jeřabiny mrazem měknou.

Použití:

Jeřabiny obsahují organické kyseliny (např. kyselinu parasorbinovou, sorbovou, jablečnou, vinnou, citronovou aj.), cukry, sorbit, sorbózu, karotinoid sorbusin, vitamin C, třísloviny, pektiny, antokyany, silice, flavonoidy a hořčiny. Květy obsahují látky podobné, navíc je však přítomna sloučenina podobná ženským hormonům.

Jeřabiny působí mírně projímavě a močopudně, zvyšují vylučování žluče, užívají se jako antirevmatikum, k rozrušování a vyplavování močového písku a menších kaménků nebo jako prostředek regulující činnost střev.

Vnitřně se užívá také jako diuretický prostředek v dětském lékařství.

Pomáhá dobře při zánětech horních cest dýchacích.

Jeřáb ptačí/Sorbus aucuparia Foto: Jindřich Votýpka

Jeřáb ptačí/Sorbus aucuparia, Foto: Jindřich Votýpka

 

Jeřáb/Sorbus aucuparia Foto: Jindřich Votýpka

Jeřáb ptačí/Sorbus aucuparia, Foto: Jindřich Votýpka

Jeřáb ptačí/Sorbus aucuparia - květ Foto: Jindřich Votýpka

Jeřáb ptačí/Sorbus aucuparia - květ, Foto: Jindřich Votýpka

 

reklama