Encyklopedie

26. května 2014 18:54

Iva Kropáčková

Jestřabina lékařská / Galega officinalis L.

Obsahuje zejména alkaloid galegin (v semenech), flavonový glykosid galuteolin, aminokyseliny, sacharidy, hořčinu, saponiny a třísloviny.

Sběr:

Sbírá se kvetoucí nať a plody. Nať se suší na stinném místě nebo při umělém sušení za teplot do 50 °C.

Použití:

Droga snižuje hladinu cukru v krvi u diabetu II. typu, zvyšuje činnost mléčných žláz a působí močopudně. Při nedostatku mléka u kojících matek se doporučuje užívat vnitřně nálevu z 2 čajových lžiček rozmačkaných plodů na 0,5 l vody - přestože není známo, která látka a jak působí, v mnoha případech se tento prostředek osvědčil. Jako podpůrného prostředku je užíváno jestřabiny i při cukrovce. Protože však účinek jestřabiny je obvykle jen slabý, více se jí užívá ve směsích.

Jestřabina lékařská/Galega officinalis L., Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky cukr

Přečtěte si také