reklama

Encyklopedie

Jídelna

Jídelnu zařizujeme i podle prostorových možností. Pamatujte, že kulatý stůl pro čtyři osoby by měl mít průměr minimálně 110 centimetrů Foto: Jídelnu zařizujeme i podle prostorových možností. Pamatujte, že kulatý stůl pro čtyři osoby by měl mít průměr minimálně 110 centimetrůFoto: thinkstock.com

Prostor pro stolování nebo jen pro příjemné rodinné posezení.

Jídelna je samostatná místnost, která slouží ke společnému stolování. Měla by být klidným útočištěm, ve kterém se rodina schází k jídlu po více či méně náročném dni. Proto je ideální ji umístit mimo hlavní komunikační cesty v bytě nebo domě, zároveň je praktická její poloha poblíž kuchyně. K běžnému vybavení této místnosti patří solidní jídelní stůl, židle, které můžeme doplnit klasickým příborníkem a servírovacím stolkem, případně komodou a vitrínou na parádní rodinný servis. Nezapomínejme na doladění prostoru detaily jako je ubrus, prostírání, slánky, pepřenky nebo lahvičky na dochucovadla.

 

Postupem času se samostatná jídelna stala luxusem, z prostorových důvodů řeší domácnosti stolování spíše jídelním koutem v kuchyni nebo obývacím pokoji.

 O tom, že se Češi se stolováním přesouvají z jídelen do kuchyní se dočtete zde.

reklama