Encyklopedie

23. června 2014 16:36

Iva Kropáčková

Kapusta hlávková / Brassica oleracea var. sabauda

Hlávková kapusta obsahuje velké množství vitamínu C a provitamínu A. Také má vitamíny ze skupiny B. Dále zde nalezneme minerální látky. Jsou to vápník, draslík, síra a ještě některé další.

Pěstování a využití:

Kapusta hlávková je chladnomilná zelenina, která vytváří hlávky již vprvním roce.

Nároky na pěstování jsou podobné jako u zelí, ale kapusta je méně náročná na kvalitu půdy a na množství živin.

Je odolná vůči mrazíkům a celkově snáší drsnější podnebí. Zejména pozdní odrůdy dobře vydrží i zimu.

Sazenice kapusty vysazujte na vzdálenost 30 x 30 centimetrů, pozdní odrůdy až na 50 x 50 centimetrů.

Kapusta hlávková patří mezi zeleniny, které můžete využít čerstvé po celý rok. Dá se tak zmrazit.

Působí močopudně.

Kapusta hlávková/Brassica oleracea var. sabauda, Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky zelenina kapusta hlávkové zelí vitamín C brukev zelná

Přečtěte si také