reklama

Encyklopedie

Křen / Armoracia rusticana

Křen/Armoracia rusticana  Foto: Křen/Armoracia rusticana Foto: Jindřich Votýpka

U nás je křen využíván spíše v kuchyni. Pěstuje se téměř na každé zahradě. Často také zplaňuje.

Popis:

Obsahuje zejména glykosid sinigrin, enzym myrozin, vitamín C a fytoncidní látky, které ničí bakterie. Vlivem myrozinu se při strouhání uvolňuje ostrý křenový olej, který dráždí čichový nerv. Sušením a vařením se ale olej ztrácí.

Použití:

Kořen se dobývá na podzim, očití se od půdy a omyje se.

V malých dávkách podporuje křen žaludeční a střevní činnost a rozpouští hleny.

Křen/Armoracia rusticana  Foto: Jindřich Votýpka

Křen/Armoracia rusticana, Foto: Jindřich Votýpka

 

 

reklama