Encyklopedie

23. června 2014 17:24

Iva Kropáčková

Mrkev / Daucus carota

Mrkev je oblíbená kořenová zelenina. Obsahuje značně provitamínu A vitamínu B a mnoho minerálních látek. Nejhodnotnější je v syrovém stavu.

Pěstování:

Pro mrkev vyberte hlubokou, humózní a lehčí půdu sdostatkem vápníku.

Nikdy nehnojte čerstvým chlévským hnojem. Potom by kořeny byly rozvětvené a pukaly by.

Kyselé půdy je potřeba na podzim posypat starším vyhašeným vápnem.

Mrkev vysévejte co nejdříve na jaře do řádků asi 25 centimetrů širokých, do hloubky 1 – 2 centimetry. Protože semeno mrkve dlouho klíčí (někdy až tři týdny), je dobré vysít zároveň značkovací rostlinu, třeba ředkvičku, která klíčí rychle a můžete pak snadněji kypřit půdu. Klíčící mrkev pak netrpí půdním škraloupem. Vyklíčené rostlinky vyjednoťte na 5 centimetrů od sebe.

Mrkev/Daucus carota - detail, Foto: Jindřich Votýpka

Mrkev/Daucus carota, Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky mrkev

Přečtěte si také