Encyklopedie

15. června 2014 22:43

Iva Kropáčková

Ostružiník / Rubus fruticosus

Ostružiny patří mezi léčivé rostliny. Plody jsou složené z drobných peckoviček. V době zralosti jsou téměř černé. Oproti většině drobného ovoce, které plodí na jaře, ostružiny vás potěší až na podzim.

Péče a využití:

Plody se konzumují přímo, ale užívají se také kpřípravě šťáv a sirupů.

Z listů ostružin se vaří lahodný čaj (dvě lžičky řezaného listu na šálek vody).

Je vhodný při průjmových onemocněních, při žaludečních obtížích a proti kašli.

Využívá se i jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní.

Může se též uplatnit při koupelích proti kožním nemocí.

Ostružiník/Rubus fruticosus, Foto: Jindřich Votýpka

Ostružiník/Rubus fruticosus, Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek

Přečtěte si také