reklama

Encyklopedie

Popenec obecný / Glechoma hederacea

Popenec obecný/Glechoma hederacea Foto: Popenec obecný/Glechoma hederaceaFoto: Jindřich Votýpka

Odedávna se uplatňuje v kuchyni i lidovém léčitelství. Ve středověku byl popenec považován za zázračnou rostlinu, chránící před morem a očarováním.

Sběr:

Nať se sbírá v dubnu až květnu. Má příjemnou vůni a kořenitou chuť.

Využití:

V kuchyni: Používá se čerstvá i sušená nať, přidává se do sušené zeleniny a masa, karbanátků a zeleninových polévek. Čerstvým popencem ochucujeme omelety, tvarohové pomazánky, bramborové saláty, míchaná vajíčka, kořeníme jím i vařené brambory.

V lidovém léčitelství: Podporuje chuť k jídlu a je vhodný pro osoby se sníženou žaludeční kyselostí. Má i hojivé účinky, působí proti průjmům.

glechoma Foto: Jindřich Votýpka

Popenec obecný/Glechoma hederacea, Foto: Jindřich Votýpka

 

reklama