Encyklopedie

14. ledna 2020 11:13

Iva Kropáčková

Rajče jedlé / Solanum lycopersicum

Též lilek rajče. Trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých.

Popis:

Vytrvalá zelenina bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka pro dužnaté bobule, rajské jablko neboli rajčátko, zkráceně rajče.

Pěstování:

Není příliš náročná, dobře odolává chladu, lze proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu. Oblíbená je tedy i na českých zahrádkách.

Využití:

Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu. Ty zralé jsou naopak bohaté na betakaroteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahuje také vitamín B, lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90% tvoří voda, cca 5% sacharidů a 2,5% bílkovin. Má vysoký podíl vlákniny, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.

Sdílejte článek
Štítky rajčata rajče jednoletá rostlina

Přečtěte si také