reklama

Encyklopedie

Rybíz červený a bílý / Ribes hybridum

Rybíz červený/Ribes hybridum Foto: Rybíz červený/Ribes hybridumFoto: Jindřich Votýpka

Červené a bílé rybízy jsou oblíbené pro svou poměrnou nenáročnost a odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Rodí téměř každoročně. Jsou důležitými zdroji vitamínů a minerálních látek. Nemají vysokou kalorickou hodnotu. Bílé rybízy se pěstují mnohem méně než červené.

Péče a využití:

Červené a bílé rybízy jsou náročné na vláhu během počátečního růstu výhonů, nasazování květů a dozrávání plodů.

Jsou náročné na půdu. Potřebují vyšší obsah humusu. Nejlépe jim vyhovují hlinitopísčité nebo písčitohlinité půdy.

Rybízy se pěstují ve tvaru keře. Z oček na kořenového krčku vyrůstají každoročně nové výhony.

Čerstvé plody jsou vynikající do koláčů, jinak se zpracovávají do džemů, šťáv a sirupů.

Rybíz bílý/Ribes hybridum Foto: Jindřich Votýpka

Rybíz bílý/Ribes hybridum, Foto: Jindřich Votýpka

Rybíz červený/Ribes hybridum Foto: Jindřich Votýpka

Rybíz červený/Ribes hybridum, Foto: Jindřich Votýpka

reklama